Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Ο καθηγητής Αντ. Φώσκολος για τα κοιτάσματα: Η Κρήτη αποκτά ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία


Δεκαπέντε κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρήτη είναι ικανά να παράγουν εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου το χρόνο αποφέροντας στο ελληνικό κράτος περισσότερα απο...
300 δις ! Αυτα υποστήριξε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος σχολιάζοντας τα πρώτα δεδομένα που προκύπτουν από τις έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων στις δυο περιοχες.


Ο ίδιος δήλωσε την ικανοποίηση του για την επιβεβαίωση της ύπαρξης κοιτασμάτων στη νότια Κρήτη αναφέροντας μεταξύ άλλων: Η γεωλογία της Κρήτης προδίδει ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν. Πέρα από αυτό η Κρήτη αποκτά μια γεωπολιτική σημασία αφού είναι ήδη δρομολογημένο ότι από το νησί θα περάσουν οι αγωγοί που θα μεταφέρουν προς την Ευρώπη το φυσικό αέριο από την Κύπρο και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του καθηγητή στο Ράδιο Κρήτη ο φάκελος για την κατασκευή του αγωγού έχει ήδη κατατεθεί από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Κρήτη ξεκάθαρα περιλαμβάνεται σε αυτά τα σχέδια με πετρελαϊκούς κολοσσούς να χρηματοδοτούν το έργο που θα περάσει σύμφωνα με τα σχέδια από την Ιεράπετρα και την Παλαιόχωρα.

Κοιτάσματα

Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα που προκύπτουν από τις έρευνες ο κ. Φώσκολος ανέφερε ότι τα ανάμεσα στα 15 κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί επιβεβαιώνεται ένα μεγάλο κοίτασμα 210 χλμ δυτικά της Παλαιόχωρας η ύπαρξη του οποίου ήταν γνωστή, ένα ακόμα που περνά από τη Γαύδο και το Τυμπάκι καθώς επίσης και ένα μεγάλο κοίτασμα 200 χλμ νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας. Για την Κρήτη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους δέκα εταιρίες κολοσσοί που προτίθενται άμεσα να αναλάβουν την εξόρυξη των κοιτασμάτων.

Τα πρώτα οφέλη θα προκύψουν μέσα στην επόμενη 5ετία ενώ όπως ανέφερε ο καθηγητής οι εργασίες εξόρυξης θα ανοίξουν 600.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

prismanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...