Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Τι αλλάζει με τις αποδείξεις από το νέο έτος -Ποιες θα περνάνε και ποιες όχι

Αγνωστο παραμένει ακόμα ποιες αποδείξεις θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι και να τις καταθέτουν με τη φορολογική τους δήλωση στην Εφορία, αφού όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τον Σεπτέμβριο θα έρθει το νομοσχέδιο που θα δίνει κίνητρα στους πολίτες να συλλέγουν αποδείξεις.

Για την ώρα πάντως ποιες θα είναι αυτές που περνούν στην Εφορία και ποιες θα είναι τελικά «άχρηστες».

Ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν

Αν οι φορολογούμενοι καταθέτουν τις δηλώσεις τους, θα επιλέγουν ποιες από τις αποδείξεις που μάζεψαν κατά το 2014 και μετά, βρίσκονται στη «λευκή λίστα» του υπουργείου κάθε χρόνο. Αυτές θα αναγράφονται στη δήλωση και το υπουργείο θα μπορεί έτσι έχει πλέον μια βάση για να υπολογίζει «αντικειμενικό εισόδημα» για τον κάθε κλάδο επαγγελματιών που θα μπουν στο στόχαστρο. Οι άλλες αποδείξεις θα πετιούνται ως άχρηστες.
Ολοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα διατηρήσουν το αφορολόγητο των 2100 ευρώ, όπως ισχύει, χωρίς όμως να χρειάζεται να συλλέγουν αποδείξεις.
Στον φορολογούμενο θα του επιστρέφεται όμως και ένα μέρος του ΦΠΑ (πιθανότατα 3 ποσοστιαίες μονάδες από το 23% ή 13%) ή ένα ποσό φόρου, για αποδείξεις δαπανών σε συγκεκριμένους κλάδους και επαγγελματίες που θεωρούνται από το υπουργείο ως ύποπτοι φοροδιαφυγής (πχ από δικηγόρους, υδραυλικούς ηλεκτρολόγους, ψυκτικούς, συνεργεία αυτοκινήτων, ελαιοχρωματιστές κ.α.).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...