Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Το ΣΔΟΕ είχε από τον Σεπτέμβριο του 2012 τη λίστα των μεγαλοκαταθετών του Λουξεμβούργου

Διαβιβάστηκαν τα στοιχεία «αμελλητί και προς επεξεργασία και αξιοποίηση»

Στην διαδικασία της έρευνας βρίσκεται το ΣΔΟΕ αναφορικά με την λίστα ελλήνων μεγαλοκαταθετών σε τράπεζα του Λουξεμβούργου, αν και το υπουργείο Οικονομικών του την είχε μεταβιβάσει «αμελλητί και προς επεξεργασία και αξιοποίηση» από τον Σεπτέμβριο του 2012.

Επιπροσθέτως,  σύμφωνα με έγγραφη απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προς σχετική ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, Β. Οικονόμου, Ν. Τσούκαλη και Α. Ξηροτύρη, η διαδικασία καλύπτεται από «το φορολογικό απόρρητο και τη μυστικότητα της δικαστικής προδικασίας», ενώ επισημαίνεται ότι ο υπουργός έχει ήδη στείλει γραπτό αίτημα προς τον Λουξεμβουργιανό ομόλογό του προκειμένου ο δεύτερος να τους στείλει επιπλέον πληροφορίες στο πλαίσιο της δέσμευσης του κ. Ζαν Κλόντ Γιούνκερ να παράσχει κάθε χρήσιμο φορολογικό στοιχείο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το έγγραφο, τα φορολογικά στοιχεία:

«Περιήλθαν αυθορμήτως» στο υπουργείο Οικονομικών τον Σεπτέμβριο του 2012 από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και είναι στοιχεία που αφορούν φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας με καταθέσεις σε συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του Λουξεμβούργου.

Προστίθεται δε ότι «τα στοιχεία αυτά διαβιβάστηκαν αμελλητί προς επεξεργασία και αξιοποίηση προς το ΣΔΟΕ» αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τον διαφορετικό και ποινικά κολάσιμο χειρισμό που είχε επιλέξει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφορικά με την αντίστοιχη «λίστα Λαγκάρντ».

Πέραν αυτού σημειώνεται ότι: «Σε περίπτωση που διαπιστωθούν ελλείψεις ή ζητηθούν πρόσθετες διευκρινίσεις από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, αυτές μπορούν να αναζητηθούν με αίτημα ανταλλαγής πληροφοριών»  και επισημαίνεται πως «το αίτημα ανταλλαγής πληροφοριών υποβάλλεται από την αρμόδια αρχή του ενός συμβαλλόμενου κράτους προς το άλλο δυνάμει οικείων διατάξεων αφού προηγουμένως το αιτούν κράτος εξαντλήσει τα εσωτερικά μέσα πληροφόρησης, που διαθέτει σύμφωνα με το εσωτερικό του δίκαιο. Το αίτημα διοικητικής συνδρομής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι ενέργεια αλίευσης πληροφοριών από το συμβαλλόμενο κράτος από το οποίο αποστέλλεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...