Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Μεγάλη σπείρα εξαπάτησε 38 εμπόρους και εταιρείες και "έφαγε" 2.000.000 ευρώ.


Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης σε βάρος τουλάχιστον 38 εμπόρων και εταιριών, μέσω εικονικών επιχειρήσεων. 

Σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 23 ατόμων. 

Η οικονομική ζημία τους, σε αξία προϊόντων, υπερβαίνει τα 2.000.000 ευρώ. Επίσης συνελήφθη 52χρονος ιδιοκτήτης υπεραγοράς τροφίμων-μέλος του κυκλώματος, διότι χρησιμοποιούσε αποθήκη, στην οποία κατασχέθηκαν πάνω από 13.000 φιάλες απομιμητικού προϊόντος υγρού απορρυπαντικού.

Σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 23 ατόμων (22 άνδρες και μία γυναίκα), για τις κατά περίπτωση κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, απάτης, νόμου περί επιταγών, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατ΄επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι 11 από αυτoύς, από το Μάιο του 2012 έως τον Μάιο φέτος, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με δομή, διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ιδρύοντας τέσσερις εικονικές ατομικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων έχει παύσει. Σκοπός της οργάνωσης ήταν το παράνομο περιουσιακό όφελος, έχοντας την άμεση συνέργεια των λοιπών 12 κατηγορουμένων.

Συγκεκριμένα, πέντε εκ των μελών της οργάνωσης, ηλικίας 40, 32, 49,31, 32 και 36 ετών, ίδρυσαν τέσσερις εικονικές ατομικές επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη, Βέροια και Αθήνα, με «τυπικούς» ιδιοκτήτες τέσσερις συνεργούς-μέλη της, ενώ αφανείς διευθύνοντες των επιχειρήσεων ήταν οι πέντε προαναφερόμενοι. Επιπλέον, ενοικίαζαν γραφεία, αποθήκες, προσελάμβαναν υπαλλήλους, διαμορφώνοντας όλη την υποδομή για την εξυπηρέτηση των σκοπών τους.

Αρχικώς, προκειμένου να πείσουν για την φερεγγυότητα – αξιοπιστία των εν λόγω εικονικών επιχειρήσεων και να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των εμπόρων, προέβησαν σε αγορές μικρών ποσοτήτων προϊόντων, για τις οποίες κατέβαλαν άμεσα το αντίτιμο. Επίσης, για το σκοπό αυτό υπέβαλλαν ψευδείς φορολογικές δηλώσεις υψηλών εισοδημάτων λαμβάνοντας αντίστοιχες βεβαιώσεις.

Στη συνέχεια έκαναν παραγγελίες από τους παθόντες, με χρήση μεταχρονολογημένων επιταγών, οι οποίες αποδεικνύονταν ακάλυπτες.

Σημειώνεται πως καθ΄όλη τη διάρκεια της δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης εξέδωσαν 168 ακάλυπτες επιταγές, αποκομίζοντας προϊόντα συνολικής αξίας 2.080.953,16 ευρώ ενώ από την εξαπάτηση των 38 παθόντων προσπορίστηκαν χρηματικό όφελος ύψους 848.985,32 ευρώ.

Επίσης, από την έρευνα προέκυψε ότι τα προϊόντα που αγόραζαν οι αφανείς διευθύνοντες, τα διακινούσαν νομιμοφανώς μεταξύ των εικονικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργούσαν ως «συγκοινωνούντα δοχεία» και εμφάνιζαν με τον τρόπο αυτό αυξημένη εμπορική δραστηριότητα. Η πλειοψηφικά των εμπορευμάτων κατέληγαν σε επιχειρήσεις – υπερ αγορές τροφίμων, ιδιοκτησίας 52χρονου, μέλους της οργάνωσης και τα οποία διατίθονταν στο καταναλωτικό κοινό σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Χθες στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης, κλιμάκιο μετέβη σε περιοχή της Ημαθίας, όπου εντοπίσθηκε και συνελήφθη ο 52χρονος, διότι χρησιμοποιούσε αποθήκη εντός της οποίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 13.146 φιάλες απομιμητικού προϊόντος υγρού απορρυπαντικού.

Σύμφωνα με πραγματογνώμονα εταιρίας παραγωγής του συγκεκριμένου απορρυπαντικού, η ζημία από την πώλησή τους εκτιμήθηκε στις 23.500 ευρώ. Επιπροσθέτως, όπως προέκυψε από τιμολόγιο, ο εν λόγω ιδιοκτήτης φέρεται να αγόρασε τις συγκεκριμένες φιάλες από μία εκ των τεσσάρων εικονικών επιχειρήσεων, η οποία όμως είχε παύσει την δραστηριότητά της σε προγενέστερο χρόνο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας. Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί αρμοδίως ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και για τον εντοπισμό και άλλων παθόντων.


Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...