Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Πράγματι, ο Σαμαράς είχε αποφασίσει εκλογές!

Έχει δίκιο ο Κουβέλης στους ισχυρισμούς του…

Σε δύο τουλάχιστον συνεντεύξεις του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης τις τελευταίες μέρες και αναφερόμενος στα όσα δραματικά συνέβησαν στο παρασκήνιο που προηγήθηκε της αποχώρησής του απ’ την κυβέρνηση, ισχυρίστηκε ότι:
  • Ο Αντ. Σαμαράς προκάλεσε σκόπιμα την μεγάλη κρίση με το κλείσιμο της ΕΡΤ, επειδή είχε επιλέξει τότε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές!
Πολλοί έσπευσαν να απορρίψουν αυτό τον ισχυρισμό του Φ. Κουβέλη, με βασικό επιχείρημα ότι κάτι θα πρέπει να βρει για να δικαιολογήσει την απόφασή του να φύγει απ’ την κυβέρνηση Σαμαρά, κάτι που τον έχει ρίξει πολύ δημοσκοπικά και του έχει δημιουργήσει σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα και αμφισβητήσεις.
Είναι όμως έτσι;
Το newsbomb.gr έψαξε το θέμα.
Απευθύνθηκε και σε συνεργάτες του πρωθυπουργού, αλλά και σε συνομιλητές του Κ. Καραμανλή θεωρώντας ότι αν συνέβαινε στο παρασκήνιο κάτι τέτοιο σίγουρα θα το γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός.
Και αυτό που μας προέκυψε, είναι πως ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ λέει την αλήθεια, όταν ισχυρίζεται τα παραπάνω!
Πράγματι, από όλες τις πηγές στις οποίες απευθυνθήκαμε λάβαμε τις ίδιες περίπου απαντήσεις, που συγκλίνουν στα εξής:
  1. Πράγματι, δύο πολύ στενοί συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά, ένας με αρμοδιότητες στα επικοινωνιακά και ένας που ασχολείται με δημοσκοπήσεις και την ποιοτική τους ανάλυση, τον είχαν πείσει ότι είναι ευοίωνο το κλίμα προκειμένου να προκαλέσει μια εκλογική αναμέτρηση με βασικό επικοινωνιακό όπλο ότι είναι μεταρρυθμιστής αποφασισμένος και ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος προκειμένου να προχωρήσει σε τομές αναγκαίες για την Ελλάδα, μα χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στάση του έναντι της «αμαρτωλής ΕΡΤ»!
  2. Στα πλαίσια του ίδιου σεναρίου τον είχαν βεβαιώσει, ότι αν οδηγούσε τις εξελίξεις σε εκλογές με το παραπάνω διακύβευμα, τότε η Ν.Δ. θα ήταν άνετα πρώτο κόμμα, με ποσοστό πάνω από 30%. Και αν δεν εύρισκε συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση, αν δηλαδή αρνούνταν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, τότε σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα άγγιζε την αυτοδυναμία, αφού ο λαός θα εκβιάζονταν με τον κίνδυνο της ακυβερνησίας!
Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες διασταυρωμένες πληροφορίες, πείστηκε απ’ αυτή την εισήγηση.
Έτσι αν και είχε αρνητική απάντηση από Βενιζέλο και Κουβέλη (στη μυστική συνάντηση που είχε μαζί τους στο σπίτι της μητέρας του στη Μουρούζη) προχώρησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ προκαλώντας μια μείζονα κυβερνητική κρίση.
Αλλά όταν οι εξελίξεις κατάληξαν να γίνουν οριακές και οι εκλογές να είναι πάρα πολύ κοντά, τότε δέχτηκε το αυστηρό μήνυμα της Μέρκελ καθώς και άλλων υψηλόβαθμων παραγόντων της Ε.Ε., του ΔΝΤ αλλά και των εγχώριων οικονομικών και εκδοτικών παραγόντων:
  •          Ούτε να το σκεφτείς να πας σε εκλογές!
Αυτό τον ώθησε σε αλλαγή πλεύσης. Με αποτέλεσμα στην προτελευταία δραματική συνάντηση με Βενιζέλο και Κουβέλη να πάει με σαφώς συμβιβαστική πρόταση για την ΕΡΤ, πρόταση που δεν είχε σχέση με την προηγούμενη, αδιάλλακτη στάση του.
Είχε όμως σπάσει το γυαλί με τον Φ. Κουβέλη, ο οποίος είχε διαβεί τον Ρουβίκωνα.
Στο σημείο αυτό ήταν καθοριστική η αλλαγή στάσης του Βενιζέλου, ο οποίος ενώ μέχρι τότε διατυμπάνιζε ότι θα πράξει ό,τι ακριβώς κι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, τελικά πήγε σε συγκυβέρνηση με τον Σαμαρά δικομματική αντί της τρικομματικής!
Στην δραματική αυτή κυβίστηση Βενιζέλου διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο αφενός τηλεφωνήματα και αυστηρά μηνύματα από παράγοντες εντός και εκτός Ελλάδας (το Newsbomb είχε αποκαλύψει ένα τέτοιο καθοριστικό τηλεφώνημα…) που τον καλούσαν να συνεχίσει τη συνεργασία με τον Σαμαρά οπωσδήποτε και αφετέρου η βεβαιότητα ότι αν η χώρα οδηγούνταν σε εκλογές, τότε το ΠΑΣΟΚ θα κινδύνευε ακόμα και να μείνει εκτός Βουλής, ιδιαίτερα σε μια πιθανή δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που θα διεξάγονταν σε συνθήκες ακρότατης πόλωσης!
Και η συμφωνία να συνεχίσουν τη συνεργασία Σαμαράς και Βενιζέλος είχε γίνει απ’ το μεσημέρι της μέρας της κρίσιμης τελευταίας συνάντησης Σαμαρά-Βενιζέλου – Κουβέλη.
Έχει δηλαδή δίκιο και σε αυτό του τον ισχυρισμό ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Κάπως έτσι γράφτηκε μια σημαντική σελίδα της πρόσφατης πολιτικής μας ιστορίας…

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...