Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Ένα απλό τεστ αίματος μας αποκαλύπτει... πότε θα πεθάνουμε

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, μία αιματολογική εξέταση μπορεί να προδώσει την βιολογική ηλικία μας αλλά και την ημερομηνία θανάτου μας

Επιστήμονες από το King' s College του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν μία επαναστατική μέθοδο, σύμφωνα με την οποία, με μία απλή εξέταση αίματος θα προσδιορίζεται η ηλικία ενός ατόμου καθώς επίσης και ο ρυθμός γήρατος με την αμέριστη βοήθεια 22 ουσιών ή αλλιώς μεταβολιτών. 

Εξετάζοντας στοιχεία τριών χλιάδων δίδυμων αδερφών, οι Βρετανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα των μεταβολιτών που ανιχνεύονται στο αίμα, ήταν υψηλότερα στους  ηλικιωμένους απ΄ό,τι στα νεότερα άτομα.
«Δεδομένου ότι οι 22 μεταβολίτες που σχετίζονται με τη γήρανση είναι ανιχνεύσιμοι στο αίμα, μπορούμε τώρα να προβλέψουμε με ακρίβεια την πραγματική ηλικία ενός ατόμου από ένα δείγμα αίματος» αναφέρει η Άνα Βάλντες, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "International Journal of Epidemiology".

Ένας από αυτούς τους μεταβολίτες ο "C-glyTrp"  (C-γλυκοζυλιωμένη τρυπτοφάνη) συνδέεται όχι μόνο με τη βιολογική ηλικία αλλά και με μια σειρά άλλων χαρακτηριστικών που επηρεάζονται από τη γήρανση: τη λειτουργία των πνευμόνων, την πυκνότητα των οστών και, το κυριότερο, το βάρος κατά τη γέννηση.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η παρατήρηση αυτή έχει σημασία επειδή οι άνθρωποι με χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν στη μέση ηλικία προβλήματα που σχετίζονται με τη γήρανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...