Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Ομογενής «μπον βιβέρ» σε επταετή κάθειρξη για απάτη !


Ολοκληρώθηκε στη Βρετανία η δίκη σε μία από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις απάτης ακινήτων στην οποία ένας Ελληνας «μπον βιβέρ» καταδικάστηκε σε επταετή κάθειρξη για απάτη με δάνεια ύψους 769 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας από βρετανικές τράπεζες.

Ο 44χρονος Αχιλλέας Καλλάκης εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πλαστά έγγραφα τα οποία χρησιμοποιούσε για να λάβει δάνεια εκατομμυρίων αγοράζοντας ακίνητα και χρηματοδοτώντας έναν τρόπο ζωής εκατομμυριούχου.

Ειδικότερα ο Καλλάκης έλαβε 740 εκατομμύρια στερλίνες σε δάνεια από την Allied Irish Banks με ψευδείς βεβαιώσεις, ενώ είχε εξασφαλίσει άλλο ένα δάνειο ύψους 29 εκατομμυρίων στερλίνων από την Bank of Scotland για να μετατρέψει ένα πορθεμίο σε σούπεργιοτ το οποίο πλέον ανήκει στον οίκο Lloyds.

Ο Καλλάκης ήταν ήδη γνωστός στο διεθνές κύκλωμα του πόκερ με το ψευδώνυμο «The Don», ενώ χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα και βεβαιώσεις κατάφερε να αποκτήσει πάνω από δεκαέξι ακίνητα και περιουσία εκατομμυριούχου.

Μάλιστα στα μέσα της δεκαετίας του 2000 είχε τερματίσει τρίτος στο διαγωνισμό on-line πόκερ της ιστοσελίδας 888.com κερδίζοντας 100.000 δολάρια, ενώ πρωταγωνιστεί σε ένα από τα πιο «τρελά» παιχνίδια πόκερ που έχουν καταγραφεί ποτέ, όπως θα παρακουλουθήσετε στο βίντεο

Ο συγκατηγορούμενός του, ο 44χρονος Αλεξάντερ Ουίλιαμς, καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών για την δημιουργία πλαστών εγγράφων για να υποστηριχθούν οι ψευδείς ισχυρισμοί του Καλλάκη στις τράπεζες.

«Οι δύο τράπεζες, η Allied Irish Banks και η Bank of Scotland, ενήργησαν αναμφιβόλως απρόσεκτα και απερίσκεπτα καθώς δεν έκαναν πλήρεις έρευνες προτού καταβάλουν τα χρήματα», δήλωσε ο δικαστής Άντριου Γκόιμερ ανακοινώνοντας την ετυμηγορία του.

«Αν και δεν εξισώνω την θέση των τραπεζών με αυτήν ενός νοικοκυριού ή ενός ιδιοκτήτη αυτοκινήτου που ξεχνάει να ασφαλίσει το σπίτι ή το αυτοκίνητό του και γίνεται το θύμα μιας διάρρηξης ή κλοπής, φέρουν κάποια ευθύνη γι' αυτό που συνέβη», πρόσθεσε.

Ο δικαστής επισήμανε ότι η Bank of Scotland είχε προειδοποιηθεί από τους δικηγόρους της για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η αποδοχή μιας συγκεκριμένης εγγυητικής επιστολής από έναν Ελβετό δικηγόρο που υποστήριζε την αίτηση του Καλλάκη για δάνειο.

«Μας κάνει σχεδόν να πιστέψουμε ότι η ανώτερη διοίκηση επέλεξε να παραβλέψει αυτήν την προειδοποίηση στην βιασύνη της να ολοκληρώσει την συμφωνία με κάθε τίμημα», σημείωσε.

«Ωστόσο είναι αρκετά προφανές ότι και οι δύο κατηγορούμενοι εκμεταλλεύτηκαν πλήρως την επικρατούσα τραπεζική κουλτούρα στην οποία όλα γίνονται πολύ γρήγορα και οι έλεγχοι στις αιτήσεις είναι επιφανειακοί και βιαστικοί», κατέληξε.

Για όσους ενδιαφέρονται το ποσό των 769 εκατομμυρίων λιρών αντιστοιχεί σε 922 εκατομμύρια ευρώ.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...