Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Δολοφονήθηκε στην Μόσχα ο «μυθικός» βασιλιάς της ρωσικής μαφίας

Στο κέντρο της Μόσχας, μέρα μεσημέρι άφησε την τελευταία του πνοή ο Ασλάν Ουσιγιάν ένας από τους μεγαλύτερους μαφιόζους της Ρωσίας, γνωστός και ως «βασιλιάς».

Ο 76χρονος άνδρας δολοφονήθηκε με καλάσνικοφ, κάτι που για τον υπόκοσμο της χώρας θεωρείται τιμή. Ο κουρδικής καταγωγής μαφιόζος γεννήθηκε το 1937 στην Τυφλίδα, όπου και ξεκίνησε την «επιχείρησή» του. Σταδιακά εξελίχθηκε και μέσα σε μερικά χρόνια κατάφερε και δημιούργησε μία «αυτοκρατορία» με παρακλάδια σε όλη την έκταση της Ρωσίας, της Σιβηρίας και της Ευρώπης.

Ανήκε στην λεγόμενη παλιά φρουρά της ρωσικής μαφίας την περίφημη Vor V Zakone. Η ανέλιξή του ξεκίνησε με την φυλάκισή του του 1984 και αφέθηκε ελεύθερος το 1991. Ελάχιστο διάστημα δηλαδή πριν την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και την άνοδο του καπιταλισμού στην χώρα. Όπως όλοι στην γενιά του, έτσι κι αυτός -ίσως και λίγο παραπάνω- βρήκε τις διόδους και ήρθε σε επαφή με το χρήμα, παράνομο κατά κύριο λόγο και συμμετείχε στο όργιο πλουτισμού της εποχής.

Ο «παππούς Χασάν», όπως επίσης τον έλεγαν είχε έναν μεγάλο εχθρό. Τον Γεωργιανό Ταριέλ Ονιάνι με τον οποίον πολεμούσε τα τελευταία χρόνια για να πάρει την μερίδα του λέοντος στους εκβιασμούς των κατασκευαστών που ανέλαβαν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι. Σύμφωνα με τις φήμες του υποκόσμου οι δύο άνδρες προσπάθησαν να κάνουν ανακωχή και να μοιράσουν περιοχές και να τα «βρουν», ωστόσο δεν τα κατάφεραν καθώς τα συμφέροντά τους συγκρούονταν.

Μπορεί να ήταν πασίγνωστος ωστόσο ο ίδιος επέλεγε ένα χαμηλό προφίλ. Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του ο παππούς Χασάν είχε πει πως όλη του την ζωή ήταν ένας απλός επιχειρηματίας και πλέον ζούσε με την μικρή του σύνταξη μία λιτή ζωή. Η Αστυνομία ωστόσο είχε μία άλλη άποψη. Πολυπληθείς ομάδες φύλαξης προστάτευαν τον Ασλάν. Ανάμεσα στους άνδρες αυτούς ήταν και άτομα από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, ενώ οι Financial Times τον χαρακτήρισανως ένα «άλυτο μυστήριο» στον οποίον βλέπουμε την μαφία της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...