Η ιστορία δύο μωρών (μόλις εξη μηνών) που «περιφέρονταν» επί μέρες από σπιτι σε σπίτι πρίν καταλήξουν στους Γιατρούς του κόσμου
Είναι μια σταλίτσα και σφίγγουν τις γροθιές τους σφιχτά. Από αυτό οι γιατροί εικάζουν πως είναι περίπου 5 μηνών. Δεν έχουν όνομα κι όλοι όσοι τις φροντίζουν τις αποκαλούν «οι δίδυμες». Οι μικρούλες που βρέθηκαν από την Παρασκευή στην εποπτεία των Γιατρών του Κόσμου είχαν αλλάξει πολλά χέρια μέχρι να καταλήξουν χθες βράδυ με εισαγγελική εντολή στο ίδρυμα «Μητέρα».
Ποια είναι η μάνα τους; Γιατί τις άφησε μονάχες; Πού βρίσκεται τώρα; Οι Γιατροί του Κόσμου μόνο εικασίες μπορούν κάνουν όσο προσπαθούν να ξεμπερδέψουν αυτό το παράδοξο κουβάρι, που δυστυχώς δεν αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά. «Είναι η έκτη περίπτωση που πέφτει στην αντίληψή μας τον τελευταίο καιρό και, όπως όλα δείχνουν, το φαινόμενο θα ενταθεί», μας λέει ο Νικήτας Κανάκης.
«Οι μετανάστες πια ζουν σε συνθήκες απόλυτης ένδειας, κυριολεκτικά αδυνατούν να θρέψουν τα παιδιά τους. Πολλοί δε, που εγκλωβίζονται λόγω νομοθεσίας στην Ελλάδα, φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας άσυλο και μετά δεν μπορούν να πάρουν τα παιδιά. Φαίνεται πως αυτή είναι η περίπτωση των διδύμων.
Η μητέρα τους -σύμφωνα με τις μαρτυρίες που έχουμε για την ώρα συγκεντρώσει– πιθανότατα έφυγε για τη Σουηδία αναζητώντας άσυλο κι άφησε τα παιδιά σε κάποια συγγενή να τα φροντίζει. Εδώ η ιστορία αρχίζει να μπλέκεται ακόμα περισσότερο: Πώς άλλαξαν τα παιδιά τόσα χέρια μετά; Πώς κατέληξαν στην κυρία που ήρθε στα ιατρεία μας την Παρασκευή; Πού ακριβώς βρίσκεται η πολιτεία κι οι εποπτικοί μηχανισμοί της;»
Το ότι αυξάνονται τα εγκαταλελειμμένα παιδιά στη χώρα μας την τελευταία διετία λόγω της οικονομικής κρίσης, επιβεβαιώνει στην «Εφ.Συν.» και ο Συνήγορος του Παιδιού. Ο Γιώργος Μόσχος επισημαίνει πως «η εγκατάλειψη αφορά όχι μόνο παιδιά αλλοδαπής προέλευσης αλλά και παιδιά ημεδαπών».
Η ιστορία των διδύμων έφερε στην επιφάνεια όχι μόνο τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες γεννιούνται πολλά μωρά στην Ελλάδα της κρίσης, αλλά και την απόλυτη κατάρρευση της Πολιτείας που αδυνατεί πια να προστατεύσει τα νεογέννητα:
«Πώς φτάνουμε στο σημείο δυο μωρά να περιφέρονται επί τόσες μέρες από σπίτι σε σπίτι;», αναρωτιέται ο κύριος Κανάκης. «Φτωχοί γονείς, για να μην πληρώσουν τα νοσήλια, φεύγουν στα κλεφτά νύχτα από τα μαιευτήρια. Επίσης, ο γονιός είναι επιφορτισμένος να δηλώσει το μωρό στο Ληξιαρχείο. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις όμως; Ποιος τσεκάρει τα στοιχεία και, κυρίως, το αν τα παιδάκια είναι ασφαλή;».
«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι επιβάλλεται η κοινοτική μαιευτική, πολλώ δε μάλλον τώρα που η χώρα βρίσκεται σε κρίση», μας λέει η μαία Κατερίνα Κατζίκη. «Σε άλλες χώρες οι μητέρες νοσηλεύονται λιγότερες μέρες, όμως οι μαίες τις παρακολουθούν και στο σπίτι τους. Ετσι, όχι μόνο διασφαλίζεται η ομαλή προσαρμογή στην οικογενειακή ζωή, αλλά και η μαία λειτουργεί ως δικλίδα ασφαλείας σε κοινωνικό επίπεδο: τσεκάρει το περιβάλλον του παιδιού».
Οι μικρούλες είναι μια χαρά στην υγεία τους. Τώρα οι Γιατροί του Κόσμου αναζητούν την οικογένειά τους.
Tης Ντίνας Δασκαλοπούλου /efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Κάντε το σχόλιό σας!