Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Μαζικές προσφυγές για μείωση των ενοικίων

Με «τσουνάμι» μοιάζει ο εκρηκτικός ρυθμός με τον οποίο κατατίθενται προσφυγές στα δικαστήρια όλης της χώρας από ενοικιαστές που ζητούν μείωση των μισθωμάτων, είτε για κατοικίες είτε για επαγγελματική στέγη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δικηγόρων, το τελευταίο διάστημα οι αγωγές έχουν πενταπλασιαστεί και φτάνουν ακόμη και τις 2.000 υποθέσεις τον μήνα όταν πριν από έναν χρόνο δεν ξεπερνούσαν τις 500.

Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων αποτυπώνεται πλέον και στον τομέα της ενοικίασης ακινήτων. Χιλιάδες πολίτες που μισθώνουν κάποιο κτίριο, είτε διαμέρισμα είτε κατάστημα, γραφείο ή αποθήκη, αδυνατούν να πληρώνουν κάθε μήνα το ενοίκιο που είχε συμφωνηθεί σε εποχές που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος της κρίσης. Ετσι, στην αρχή ξεκινούν τη διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη κι αν αυτή δεν ευοδωθεί τότε προσφεύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να πετύχουν μείωση μισθώματος και με τον νόμο λόγω απρόβλεπτων καταστάσεων.

Αλλωστε, «σύμμαχος» των μισθωτών στην προσπάθειά τους να μειώσουν το ενοίκιο είναι το χάος που επικρατεί στην κτηματαγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ιδιοκτητών ακινήτων, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1 εκατ. Ελληνες που δηλώνουν έσοδα από ενοίκια (προφανώς υπάρχουν και πολλοί άλλοι που ρισκάρουν να μην το δηλώσουν και πληρώνονται με «μαύρο» χρήμα).

Εκτιμάται ότι την περίοδο αυτή περί τα 300.000 ακίνητα αναζητούν ιδιοκτήτη επί μήνες χωρίς, όμως, επιτυχία.

Μεγάλη η αναμονή

Επίσης, την τελευταία περίοδο το 25% των κατοικιών είναι κενές, το 35% των καταστημάτων και το 65% των γραφείων επιπρόσθετα δεν έχουν ενοικιαστή επί πολλούς μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από την κρίση τα ακίνητα που «έβγαιναν» στην αγορά ενοικιάζονταν σε χρόνο-ρεκόρ.

Σήμερα για την ενοικίαση ενός ακινήτου μπορεί να περάσουν από 6 μήνες έως και 1,5 χρόνος, ειδικά για όσα έχουν επιφάνεια από 120 τ.μ. και πάνω. Οσο για τα επαγγελματικά ακίνητα κάθε είδους, ανάλογα με την περιοχή ο χρόνος κυμαίνεται από 8 μήνες έως και 2 χρόνια!

Μόνοι τυχεροί είναι οι ιδιοκτήτες μικρών κατοικιών, δηλαδή γκαρσονιερών και δυαριών που μπορούν να μείνουν άδεια από 1 έως 6 μήνες.

Σε ό,τι αφορά τις τριμελείς επιτροπές, αν και δεν έχουν «διαφημιστεί» ιδιαίτερα, αποτελούν ένα καλό εργαλείο, κυρίως για τους επαγγελματίες που αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους. Η Επιτροπή Διακανονισμού είναι αρμόδια για την εξώδικη επίλυση διαφορών που αφορούν την αναπροσαρμογή του μισθώματος στις εμπορικές μισθώσεις για ακίνητα που βρίσκονται μέσα στα όρια της οικείας περιφερειακής ενότητας.
Η Επιτροπή επιλαμβάνεται των υποθέσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της κατόπιν ενυπόγραφης αναφοράς ενός τουλάχιστον των εμπλεκομένων μερών.

Προϋπόθεση για το παραδεκτό της αναφοράς είναι να έχει παρέλθει διετία από την έναρξη της μίσθωσης ή την τελευταία οικειοθελή ή δικαστική αναπροσαρμογή του μισθώματος ή από προηγούμενη αναφορά του ιδίου μέρους για την αυτή μίσθωση, και να έχει προηγηθεί έγγραφη πρόσκληση για αναπροσαρμογή του μισθώματος προς το άλλο μέρος, χωρίς ανταπόκριση.

Η υποβολή της αναφοράς δεν διακόπτει ούτε αναστέλλει τις προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες για την άσκηση ενδίκου βοηθήματος.

Εάν επιτευχθεί συμβιβασμός ως προς την αναπροσαρμογή του μισθώματος συντάσσεται Πρακτικό, το οποίο υπογράφεται από τα μέλη της Επιτροπής και τα εμπλεκόμενα μέρη ή τους νομίμους εκπροσώπους τους ή τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους, επέχει θέση δικαστικού συμβιβασμού και αποτελεί τίτλο εκτελεστό.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε η Επιτροπή εκδίδει Πόρισμα, αντίγραφο του οποίου λαμβάνουν τα μέρη, που εκφράζει την εκτίμησή της επί της υποθέσεως, καθώς και τη γνώμη της τυχόν μειοψηφίας. Το Πόρισμα λαμβάνεται υπόψη από τα Δικαστήρια και εκτιμάται ελεύθερα.

Από έναν μήνα έως έναν χρόνο

Ενας στους τρεις καθυστερεί να πληρώσει


Συμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ιδιοκτητών το ένα στους τρεις ενοικιαστές ακινήτων αυτή τη στιγμή καθυστερούν να πληρώσουν το ενοίκιο από έναν μήνα έως και έναν χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός πολιτών αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και το νοίκι του, αλλά βεβαίως υπάρχει κι ένα μικρότερο μέρος που εκμεταλλεύονται την κρίση και γίνονται «επαγγελματίες» μπαταχτσήδες. Σε ό,τι αφορά τη μείωση των ενοικίων, καταγράφεται πτώση από 15% έως 50% για τις κατοικίες, από 10% έως 30% στα καταστήματα και από 20% έως 50% στα γραφεία.

Η μεγάλη κρίση αναγκάζει τους ιδιοκτήτες να ρίχνουν τις απαιτήσεις τους και να προχωρούν σε γενναίες μειώσεις ενοικίων. Οσοι δεν το κάνουν και εμφανίζονται αδιάλλακτοι, αν και βλέπουν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, είτε χάνουν τον ενοικιαστή και το ακίνητό τους μένει άδειο για πολλούς μήνες με την απώλεια εσόδων να είναι μεγαλύτερη, είτε οδηγούνται σε δικαστικό συμβιβασμό.

Συμφωνα με κάποιες αναπροσαρμογές ενοικίων που επικαλούνται δικαστικές αποφάσεις, αποθήκη εμπορευμάτων στην Κέρκυρα 50 τ.μ., από 600 ευρώ μειώθηκε σε 450 ευρώ (ποσοστό 25%), ενώ μαγαζί ρούχων στο Παγκράτι 90 τ.μ., από 5.967 «έπεσε» στα 4.995 ευρώ (17%).

Επίσης το Πρωτοδικείο Καλαμάτας 34/11 δέχθηκε ότι πρέπει να περικοπεί για διάστημα 18 μηνών το συμφωνημένο ενοίκιο ύψους 800 ευρώ (με ετήσια προσαύξηση 3,5%) σε 650 ευρώ τον μήνα για 12ετή μίσθωση (μέχρι το 2021) σε επιχείρηση εστίασης, σε περιοχή της πόλης που δεν έχει αξιόλογη εμπορική κίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...