Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Αλλεπάλληλες συσκέψεις Σαμαρά με υπουργούς - Πιθανή νέα συνάντηση των «3»

Σειρά συσκέψεων με υπουργούς της κυβέρνησης έχει σήμερα, από νωρίς το πρωί, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ διαρκείς είναι οι διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει άμεσα συμφωνία για τα μέτρα, η οποία θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής, ο πρωθυπουργός έχει συναντηθεί με τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ευ. Λιβιεράτο, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκη και Εργασίας, Γ. Βρούτση.

Χθες, ο κ. Σαμαράς προχώρησε χθες σε μία κίνηση υψηλού ρίσκου και απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, καθώς και στους βουλευτές της ΝΔ αλλά και άλλων κομμάτων, δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει μπροστά, καταθέτοντας το πακέτο των μέτρων στη Βουλή, παρά τις διαφωνίες του ενός εκ των δύο κυβερνητικών του εταίρων. Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή και τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, με τις οποίες κατέστη σαφής η διαφωνία του κ. Κουβέλη στα εργασιακά, ο πρωθυπουργός έθεσε με δημόσια δήλωσή του τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους.

«Γνωρίζω πολύ καλά» -τόνισε- «τι διακυβεύεται σήμερα για τη χώρα. Επί 3 μήνες, καθημερινά, αλλάζουμε την εικόνα της Ελλάδας. Και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, διαπραγματευόμαστε σκληρά, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Εχουμε ήδη -και στα εργασιακά και σε άλλα- αλλάξει πολλές, πάρα πολλές από τις αρχικές προτάσεις της τρόικας. Και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Το μόνο μου πάντα κριτήριο είναι η Ελλάδα και το μέλλον της. Απ' αυτήν την ευθύνη πίσω δεν κάνω. Και δεν θέλω καν να σκεφθώ τι θα συμβεί αν αυτήν την ώρα δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι. Κοιτάζω μόνο μπροστά, ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε!», κατέληξε.

Πιθανή μια νέα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων σήμερα

Νωρίτετα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας συνάντησης των τριών αρχηγών μέσα στη μέρα, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει συνεχής ενημέρωση των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και πρόσθεσε πως οι πολιτικοί αρχηγοί είναι σε διαρκή επικοινωνία.

«Το βέβαιο είναι ότι προσπαθούμε να ξεπεράσουμε αυτήν την εμπλοκή», συμπλήρωσε ο κ. Κεδίκογλου και υπογραμμίζοντας το κατεπείγον της συγκυρίας τόνισε: «Πρέπει να φέρουμε το συντομότερο δυνατό αποτέλεσμα».

Συνεχίζονται οι επαφές Στουρνάρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών σε ανοιχτή γραμμή με την τρόικα με στόχο να υπάρξουν βελτιώσεις στο πακέτο των εργασιακών μέτρων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα πρέπει να υπάρξει οριστική συμφωνία μέχρι το πρωί της Πέμπτης το αργότερο, καθώς την ίδια ημέρα συνεδριάζει το Euroworking Group όπου θα παρουσιαστεί το ελληνικό πρόγραμμα. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες πως ο πρωθυπουργός έχει λάβει την απόφαση να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει, ως προς την ψήφιση των μέτρων, προκειμένου να προλάβει τις ασφυκτικές προθεσμίες, ακόμη και μετά την εμπλοκή που υπήρξε χθες ύστερα από την τοποθέτηση του κ. Φ. Κουβέλη. Προσέθεταν πως, ανεξαρτήτως της στάσης που τελικά θα ακολουθήσει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Σαμαράς θα καταθέσει ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα -αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη των μελών του Eurogroup- το συνολικό «πακέτο» των μέτρων στη Βουλή. Θα ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος και θα επιδιώξει να υπάρξει μια ψηφοφορία για τα μέτρα στο σύνολό τους, έτσι ώστε να μην υπάρξει και άλλη χρονοτριβή.

Πρόθεσή του είναι να έχει ψηφιστεί το «πακέτο» το αργότερο μέσα στο πρώτο πενθήμερο του επόμενου μήνα, έτσι ώστε να τεθεί ένα τέλος στη... μετρολογία, αλλά και να ανοίξει το ταχύτερο δυνατόν ο δρόμος για την καταβολή της δόσης, απόφαση που αναμένεται να ληφθεί στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...