Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Τις καταγγελίες για βασανιστήρια από την ΕΛ.ΑΣ. αναδεικνύει τώρα και το BBC

Στις καταγγελίες που έφεραν στη δημοσιότητα άλλα ΜΜΕ, όπως και διεθνείς οργανισμοί, για βασανιστήρια από την ΕΛ.ΑΣ. επανέρχεται ο Πολ Μέισον του BBC, ο οποίος είχε πάρει συνέντευξη από τον Ηλία Παναγιώταρο της Χρυσής Αυγής.

Αρχικά ο δημοσιογράφος απορρίπτει τις κατηγορίες του βουλευτή ότι διαστρεβλώθηκαν τα λεγόμενά του ότι «στην Ελλάδα έχουμε εμφυλίο».

Λέει χαρακτηριστικά: «εμείς στο BBC μεταδώσαμε τα όσα είπε, χωρίς μοντάζ και στα αγγλικά».

Εξηγεί ότι αυτή ακριβώς είναι και η ουσία του θέματος: οι καταγγελίες για βασανιστήρια και οι σχέσεις που διατηρούν τα μέλη της ΕΛ.ΑΣ. με τη συγκεκριμένη οργάνωση.

Μάλιστα στην εκπομπή του εμφανίστηκαν οι δικηγόροι ορισμένων από όσους καταγγέλλουν τις πρακτικές της Αστυνομίας με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για κακοποίηση και πρόκληση σωματικών βλαβών.

Δικηγόροι 15 διαδηλωτών που συνελήφθησαν επανέλαβαν στην εκπομπή Newsnight τις καταγγελίες για κακομεταχείριση από την Αστυνομία και παρουσίασαν ιατρικές εκθέσεις για οκτώ περιπτώσεις πολιτών που έπεσαν θύματα επίθεσης από αστυνομικούς.

Ορισμένοι μάλιστα είναι αποφασισμένοι να κινηθούν και δικαστικά εις βάρος της Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο θέμα είχε αναφερθεί με πρωτοσέλιδό του στη διαδικτυακή έκδοσή του, στις 8 Οκτωβριού, και η εφημερίδα Guardian.

To ΒΒC μεταφέρει παράλληλα και τις αναφορές που έχει στη διάθεσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σύμφωνα με τις οποίες καταγράφηκαν 87 ρατσιστικές επιθέσεις, εκ των οποίων οι 48 από γνωστή ακροδεξιά οργάνωση.

Στην αναφορά της Ύπατης Αρμοστείας τονίζεται ότι αρκετά από τα θύματα αναγνώρισαν μέλη της Χρυσής Αυγής, είτε από τα ρούχα και τα διακριτικά που έφεραν, είτε από επόμενες δημόσιες εμφανίσεις των ίδιων.

Παράλληλα, περιγράφονται 15 περιστατικά όπου υπάρχει διασύνδεση ρατσιστικών επιθέσεων με αστυνομικές δυνάμεις.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην έκθεση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, η οποία περιγράφει με ιδιαίτερα μελανά χρώματα τις κακές συνθήκες και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι σε αντίθεση με τη Βρετανία, στην Ελλάδα δεν υπάρχει ξεχωριστή υπηρεσία για τις αιτήσεις, αλλά αυτές τις χειρίζεται η Αστυνομία.

Στο νομό Αττικής, η όλη διαδικασία είναι σχεδόν απάνθρωπη: όσοι αιτούνται ασύλου πρέπει να περιμένουν σε μια τεράστια ουρά, σε ένα απομονωμένο σημείο της πόλης, από όπου τελικά «επιλέγονται» 20 άτομα για την αίτηση.

Ο δημοσιογράφος καταλήγει λέγοντας ότι σε διάστημα μίας εβδομάδας η ΕΛ.ΑΣ. έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλαπλές κατηγορίες.

«Ο εκπρόσωπός της αρνήθηκε κατηγορηματικά περιστατικά κακοποίησης. Έχουμε ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό να μας παραχωρήσει συνέντευξη, αλλά για την ώρα αρνείται.»
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...