Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ποιοί ηθοποιοί έφυγαν από την Ελλάδα για την Κύπρο!

Με το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα να παραπέμπει σε άνυδρη έρημο, παρουσιαστές, δημοσιογράφοι και ηθοποιοί αναζητούν, όπως ήταν αναμενόμενο, «νερό» σε άλλες, πιο εύφορες χώρες. Για την ακρίβεια, στην εξής μία: την Κύπρο, όπου και δεν υπάρχει το πρόβλημα της γλώσσας (το πολύ-πολύ να ζοριστείς στην αρχή με τη διάλεκτο) και το κοινό γνωρίζει και καλοδέχεται τους εξ Ελλάδος επώνυμους μετανάστες. Αν λοιπόν προ ετών στα κυπριακά στούντιο κατέληγαν κυρίως εκείνοι που δεν είχαν πλέον μέλλον στην Ελλάδα (όπως η Κατερίνα Λάσπα και η Σοφία Αλιμπέρτη που παρουσίασαν στο ΡΙΚ το «Super Βingo»), τα τελευταία χρόνια τις βαλίτσες τους ετοιμάζουν ακόμη και ηθοποιοί η καριέρα των οποίων παραμένει ανιούσα, όπως ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης που εμφανίστηκε στο σίριαλ «Πρεμιέρα» του ANT1 Κύπρου. Επιπλέον, ταξιδάκια στο νησί κάνουν δημοσιογράφοι όπως ο Γιώργος Αυτιάς, ο οποίος συνεργάζεται με το Extra Channel (Λεμεσός), αλλά και παρουσιαστές ψυχαγωγικών εκπομπών όπως η Ναταλία Γερμανού.
 
Νέες αφίξεις
 
Στην κυπριακή τηλεόραση επιστρέφει ύστερα από μακρά περίοδο σιωπής και ο Ανδρέας Μικρούτσικος. Ο παρουσιαστής ξεκινάει γυρίσματα για το «Huge secret», ένα τηλεπαιχνίδι σχετικό με το flash mob - ομαδικός χορός στον δρόμο. Ως παρουσιαστής τηλεπαιχνιδιού σταδιοδρομεί και ο ηθοποιός Γιάννης Τσιμιτσέλης, που μαζί με τη Βασιλική Χατζηαδάμου καλεί τους παίκτες να βρουν τι σημαίνουν κάποιες κυπριακές λέξεις ή παροιμίες στο «Παίζουμε κυπριακά». Η Ναταλία Δραγούμη πρωταγωνιστεί στο δημοφιλές σίριαλ «Σε κόκκινο φόντο» της Sigma (στο οποίο συμμετέχουν ο Παναγιώτης Μπουγιούρης, ο Στράτος Τζώρτζογλου, ο Γιάννης Βόγλης και η Κάτια Νικολαΐδου), ενώ στη νέα δραματική σειρά του ίδιου καναλιού «Ασπρα μπαλόνια» πρωταγωνιστούν η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και η Ασπασία Τζιτζικάκη.
Είχαν προηγηθεί ο Μέμος Μπεγνής στην «Πανσέληνο» (ANT1 Κύπρου), ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης στο «Μόνο μία φορά» (Sigma) και ο Μάξιμος Μουμούρης στο «Ελένη η πόρνη - Ενας άγγελος στην Κόλαση» (ANT1 Κύπρου). Ο δε Φίλιππος Σοφιανός ζει πλέον μόνιμα στο νησί και εμφανίζεται στο σίριαλ «Στην άκρη του Παραδείσου». Στην ίδια σειρά, καθώς και στο «Οπου αγάπησα», παίζει ο Τόνι Δημητρίου. Στην Κύπρο βρίσκεται και ο Σάκης Μπουλάς για το σίριαλ «Daddy cool» του Mega Κύπρου. Τέλος, φήμες θέλουν την Ευγενία Μανωλίδου να οργανώνει τον δικό της... πηγαιμό για τη Λευκωσία.
 
Λογικές αμοιβές
 
Προσγειωμένος στις αμοιβές, στο κόστος παραγωγής και συνολικά στις δαπάνες ο τομέας της κυπριακής τηλεόρασης κατάφερε να παραμείνει σταθερός και να μη ζήσει αυτό που ζει ο αντίστοιχος ελληνικός. Δηλαδή, την κατρακύλα των παραγωγών, τα χρέη, το απότομο ξεφούσκωμα και την εκτόξευση της ανεργίας.
 
Ο Κλείτος Κλείτου, παραγωγός και σκηνοθέτης στο ΡΙΚ, μιλώντας στο «Βήμα» αποκαλύπτει πως ο μισθός ενός ηθοποιού στην κυπριακή τηλεόραση «δεν ξεπερνά τις δύο-τρεις χιλιάδες ευρώ. Ο πρωταγωνιστής ενός ελληνικού σίριαλ που έπαιρνε δέκα χιλιάρικα τον μήνα, και μπορεί και παραπάνω, δεν υφίσταται πλέον στην ελληνική αγορά, αλλά τέτοια γεγονότα δεν έλαβαν ποτέ χώρα στην κυπριακή».Με αυτή την άποψη συμφωνεί και στέλεχος μεγάλου ιδιωτικού καναλιού της Κύπρου που προτιμά να μη δημοσιευτεί το όνομά του και ο οποίος διευκρινίζει: «Οι κύπριοι ηθοποιοί δεν αμείβονται με περισσότερα από τρία χιλιάρικα τον μήνα παράγοντας είτε οκτώ είτε 18 επεισόδια. Πληρώνονται με τον μήνα και όχι με το επεισόδιο. Ο μέσος όρος αμοιβής είναι 1.800 ευρώ».
 
Ουρές για δουλειά
 
Εντυπωσιακή είναι πάντως η αύξηση του αριθμού των ηθοποιών και των τεχνικών που αναζητούν την τύχη τους στην κυπριακή τηλεόραση. «Ερχονται καθημερινά ηθοποιοί και μας ζητούν δουλειά» αναφέρει ο κ. Κλείτου. Οι θέσεις όμως δεν είναι πολλές καθώς η αγορά δεν είναι μεγάλη. Η δε διαφημιστική δαπάνη για την τηλεόραση στην Κύπρο δεν ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ την ώρα που στην Ελλάδα αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ. 
 
Οσον αφορά τις αμοιβές και τον τρόπο απασχόλησης των ελλήνων ηθοποιών οι οποίοι στάθηκαν τυχεροί, ούτε εδώ τα πράγματα θυμίζουν Ελλάδα. Οπως λέει στο «Βήμα» το στέλεχος του ιδιωτικού καναλιού, «τα γυρίσματα γκρουπάρονται δύο-τρεις φορές τον μήνα. Μπορεί να γυριστούν σκηνές για δέκα επεισόδια με αμοιβή που δεν ξεπερνά τις πέντε χιλιάδες ευρώ. Αν διαιρεθεί το ποσό, τότε καταλαβαίνετε ότι ο έλληνας ηθοποιός πληρώνεται με 400 ή 500 ευρώ το επεισόδιο».


Μάξιμος Μουμούρης: «Θα ξαναπάω  αν μου πουν»
«Μου έγινε μία πρόταση για τη σειρά "Ελένη η πόρνη" στον ΑΝΤ1 Κύπρου και την αποδέχθηκα με μεγάλη χαρά. Αν μου ξαναγίνει και πάλι θα δεχθώ. Η εμπειρία μου από τα γυρίσματα; Πολύ καλή. Οι διαφορές στον τρόπο παραγωγής ήταν πολλές και κυρίως δομικές. Στη σειρά που δούλεψα εγώ παρατήρησα μία σύμπτυξη των ειδικοτήτων. Οσον αφορά τις αμοιβές, οι διαφορές είναι όχι απλά μεγάλες, αλλά πολύ μεγάλες. Τα χρήματα είναι πολύ πιο λίγα. Στην Ελλάδα υπήρξα κι εγώ καλοπληρωμένος, όμως έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει όλοι πως πληρωνόμασταν πολύ για κάτι που δεν άξιζε τόσο. Πλέον όλα έχουν προσγειωθεί πολύ πιο χαμηλά. Στην Κύπρο όμως ποτέ δεν δίνονταν υπερβολικά χρήματα, αλλά ούτε και δίνονται».

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης : «Πολύ καλές  συνθήκες εργασίας»

«Γνωρίζω τον δογματισμό που επικρατεί και που έχει φουντώσει τον τελευταίο καιρό, ότι στην Κύπρο πηγαίνεις όταν δεν έχεις δουλειά στην Ελλάδα ή για να βγάλεις περισσότερα χρήματα. Μερικοί μάλιστα συνάδελφοι κρύβουν ότι συνεργάζονται με κυπριακά κανάλια, λες και είναι κακό. Δεν θα συμφωνήσω. Από τη μικρή εμπειρία που έχω, καθώς έπαιξα για λίγο σε μια σειρά που τελικά κόπηκε, μπορώ να μιλήσω για πολύ καλές συνθήκες εργασίας. Απλώς, όλα γίνονται πιο γρήγορα και τα κόστη είναι μικρότερα - καθώς είναι μικρότερη από την ελληνική η κυπριακή αγορά. Το ίδιο και οι μισθοί: είναι σημαντικά πιο χαμηλοί από τους μισθούς της δικής μας τηλεόρασης. Οπότε όχι, δεν έβγαλα πολλά λεφτά. Είχα όμως ένα ενδιαφέρον σενάριο και μια καλή παραγωγή. Αν θα ξαναδούλευα στην Κύπρο; Φυσικά, αν έβρισκα παρόμοιες συνθήκες». 
 
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...