Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Οι Γερμανοί μεγαλοεκδότες ζητούν από την Google (και άλλους) λεφτά...

H κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας συμφώνησε να υποστηρίξει ένα νέο νόμο που θα υποχρεώνει τους αθροιστές ειδήσεων, όπως το Google, να πληρώνουν ακόμα και το μικρό μέρος των ειδήσεων που παίρνουν από τα διαδικτυακά ΜΜΕ!

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για μια άνευ προηγούμενου κίνηση, που θα υποχρεώσει την Google αλλά και άλλους αθροιστές να πληρώνουν για το τμήμα των ειδήσεων που χρησιμοποιούν. Και καθώς η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της Ευρώπης, δεν αποκλείεται το παράδειγμά της να ακολουθηθεί και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η νέα νομοθεσία είναι το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης καμπάνιας από την ένωση των ειδησεογραφικών ομίλων της Γερμανίας που ζητούν από τους πολιτικούς να υποχρεώσουν την Google να πληρώνει για το περιεχόμενο που χρησιμοποιεί μέχρι τώρα δωρεάν. Οι ιδιοκτήτες των ψηφιακών ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι η Google παραβιάζει τα πνευματικά τους δικαιώματα, και γι' αυτό θα πρέπει να πληρώνει για να έχει την άδεια χρήσης του περιεχομένου που εκείνοι δημοσιεύουν. Από την πλευρά της η Google, αλλά και χρήστες του διαδικτύου που αντιδρούν στην επιβολή δρακόντειων νόμων τέτοιου είδους, υποστηρίζει ότι δεν παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, καθώς δεν αντιγράφει όλο το κείμενο μιας είδησης, ενώ δίνει "link" προς το αρχικό άρθρο.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες. Παρόμοια εξέλιξη υπήρξε πέρσι στο Βέλγιο, όπου τα δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι η Google παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα των ειδησεογραφικών sites, προσφέροντας συνδέσμους με σύντομο κείμενο από τα άρθρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...