Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΤΡΑ: ΔΙΕΚΟΠΗ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΛΟΓΩ... ΧΡΕΩΝ

Είναι θετικό και κοινώς αποδεκτό ότι η δημόσια υγεία χρειάζονταν ένα γερό νοικοκύρεμα στη χώρα μας, λόγω της σπατάλης που καταγράφονταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά είναι συγχρόνως αυτονόητο πως κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών. Στο μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν πρέπει να δίνει έμφαση μόνο στις εξαγγελίες περί μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης ή την προώθηση σειράς μέτρων, όπως τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός προμηθειών, αλλά πρωτίστως να εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων μας για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των χιλιάδων Ελλήνων φορολογούμενων ασθενών.

Συγκεκριμένα, εδώ και αρκετό διάστημα 70 καρκινοπαθείς του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών έχουν σταματήσει τη θεραπεία τους και κινδυνεύουν με υποτροπή.

Αιτία, η έλλειψη των ειδικών φαρμάκων, τα οποία η προμηθεύτρια εταιρεία δεν παραδίδει αν πρώτα δεν της εξοφληθούν τα οφειλόμενα. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος, «Για τρίτη φορά η συγκεκριμένη εταιρεία αφήνει τους καρκινοπαθείς χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα για την πορεία της νόσου. Κάποια μάλιστα από αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την αναστολή της νόσου σε μεγάλο ποσοστό και ως εκ τούτου θεωρούνται αναντικατάστατα.»

Όπως έκανε μάλιστα γνωστό στον υπουργό Δικαιοσύνης, μέσω της ερώτησης του ο αχαιός πολιτικός, «Όσοι ασθενείς μπορούν και το ταμείο τους καλύπτει καταφεύγουν στα φαρμακεία, ενώ με την αμέλεια αυτή των αρμοδίων και κατά το νόμο υπευθύνων που επιτρέπουν ή συντηρούν αυτή τη διαδικασία, το Δημόσιο επιβαρύνεται τουλάχιστον κατά 30%, αφού πρόκειται για πολύ ακριβά φάρμακα. Είναι απορίας άξιον λοιπόν, εκτός όλων των άλλων, να πληροφορηθεί επιτέλους ο ελληνικός λαός και μέσω της Δικαιοσύνης φυσικά, ποιοι ωφελούνται από αυτή τη ΄΄χασούρα΄΄ του κράτους.»

Με αφορμή όλα τα παραπάνω ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ, ζητά από τον κ. Παπαϊωάννου να ελέγξει τους λόγους, αν υπάρχουν, για τους οποίους η υπογραφή της ελεγκτού δεν αφήνει περιθώρια πληρωμής όταν μάλιστα τα χρήματα είναι διαθέσιμα(!), ενώ παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης καλείται να διερευνήσει εάν είναι αληθής ή όχι και γιατί, η πληροφορία ότι η διοίκηση του νοσοκομείου έχει κόψει την επιταγή εδώ και δύο μήνες, αλλά ακόμα δεν την έχει καταβάλει. Τέλος, ο κ. Νικολόπουλος μέσω της σχετικής ερώτησης που κατέθεσε ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, να απαντήσει στο αν θα διατάξει άμεσα ΕΔΕ, εάν θα αποδοθούν ευθύνες σε εκείνους που εξ αιτίας της εγκληματικής τους αμέλειας κινδυνεύει θανάσιμα ένας μεγάλος αριθμός ασθενών, αλλά και επίσης, εάν θα φροντίσει να δοθούν τα αληθή στοιχεία στη δημοσιότητα για την διαρκή οικονομική ζημιά στον ήδη «εκτροχιασμένο» κρατικό προυπολογισμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...