Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ασύλληπτο πρόστιμο 202 εκατ. ευρώ σε πρατηριούχο της Σητείας από το ΣΔΟΕ

Ενα απίστευτο πρόστιμο επέβαλλε το ΣΔΟΕ σε πρατήριο καυσίμων στη Σητεία της Κρήτης. Του ζητά να πληρώσει το ποσό των 202,4 εκατομμυρίων ευρώ για παρατυπίες στις δηλώσεις του συστήματος «Ηφαιστος» που ισχύει στο σύστημα πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων η οποία καταγγέλλει το γεγονός επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη περίπτωση είναι η πιο κραυγαλέα από τις εκατοντάδες των προστίμων που έχουν επιβληθεί τις τελευταίες εβδομάδες για λανθασμένες ή εκπρόθεσμες δηλώσεις πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης στο σύστημα «Ηφαιστος» του υπουργείου Οικονομικών.
Η ΠΟΠΕΚ αναφέρει ότι αν τα στοιχεία του ΣΔΟΕ είναι σωστά, ο συγκεκριμένος πρατηριούχος κατάφερε να διοχετεύσει στην αγορά σε διάστημα πέντε μηνών, από τον Ιανουάριο ως το Μάιο του 2011, περισσότερα από 103 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου θέρμανσης σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 5% της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης σε όλη τη χώρα για ολόκληρο το 2010. Προσθέτει δε ότι «δεν χρειάζεται να περικοπούν οι επικουρικές συντάξεις για να εγκριθεί η δεύτερη δανειακή σύμβαση από την τρόικα, γιατί τα χρήματα βρέθηκαν».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, μόνο στην Κρήτη το ΣΔΟΕ έχει επιβάλει μέχρι στιγμής πρόστιμα σε 205 πρατήρια καυσίμων. Σε 34 από αυτά τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι πρατηριούχοι ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν πολλά πρατήρια που πρέπει να καταβάλουν από 200.000 μέχρι 500.000 ευρώ.
Η ΠΟΠΕΚ επαναλαμβάνει ότι τα πρόστιμα επιβλήθηκαν επειδή πολλοί πρατηριούχοι διέκοψαν την ενημέρωση του Ηφαιστου για τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, στις αρχές του 2011, θεωρώντας ότι αφού σταμάτησε η προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τα πρατήρια στο κράτος, εξέλιπε και ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο γίνονταν οι δηλώσεις στον Ηφαιστο.
"Όταν διευκρινίσθηκε ότι οι πρατηριούχοι υποχρεούνταν να συνεχίσουν την ενημέρωση, οι δηλώσεις υπεβλήθησαν έστω και εκπρόθεσμα. Είναι πρόστιμα που επιβλήθηκαν είτε από σφάλμα του συστήματος, είτε για εκπρόθεσμη δήλωση νόμιμων συναλλαγών με πετρέλαιο θέρμανσης, τις οποίες άλλωστε το υπουργείο Οικονομικών έχει όλο το χρόνο και τα στοιχεία να ελέγξει", αναφέρει η Ομοσπονδία.
Ζητά, τέλος, να πραγματοποιηθεί το συντομότερο η συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το θέμα που ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...