Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Η κρίση τούς κάνει μετανάστες για 2η φορά

Ο ΠΑΡΙΣ ΠΕΤΡΟΥ ΑΝΤΕΛΗΦΘΗΚΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΗΝ..."ΩΡΑ ΚΑΝΑΔΑ"
Γύρισαν στην πατρίδα ύστερα από χρόνια στο εξωτερικό, ελπίζοντας να «ριζώσουν», αλλά τα οικονομικά προβλήματα τούς αναγκάζουν να πάρουν ξανά τον δρόμο της μετανάστευσης και να ξεκινήσουν τη ζωή τους πάλι από την αρχή

Στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία μεταναστεύουν εκατοντάδες ομογενείς που είχαν επιστρέψει στην Ελλάδα με την προσδοκία να «ριζώσουν» στον τόπο τους. Δυστυχώς, όμως, υπολόγιζαν χωρίς την... κρίση, που τους ανάγκασε να «ξεριζωθούν» ξανά.

Το μεγάλο κύμα επιστροφής στην ξενιτιά αφορά φτωχούς και... πλούσιους, αφού τα οικονομικά προβλήματα δεν κάνουν διακρίσεις. Ετσι, στελέχη επιχειρήσεων, άνθρωποι με επιτυχημένη καριέρα, αλλά και ανειδίκευτοι που αναζητούν απλώς ένα μεροκάματο γίνονται «συνεπιβάτες» σε αυτό το ιδιότυπο καραβάνι μετανάστευσης.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο Ελληνοκαναδός δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Πάρις Πέτρου. Αν και έζησε 20 χρόνια στη χώρα μας, κοπιάζοντας πολύ για να δημιουργήσει ένα ασφαλές επαγγελματικό περιβάλλον, γνωρίζοντας παράλληλα και τη «γυναίκα της ζωής του», όπως λέει ο ίδιος, υποχρεώθηκε να αλλάξει και πάλι σχέδια... Αυτήν τη φορά, ωστόσο, δεν ήταν μόνος του, είχε στο πλευρό του τη σύζυγό του Μάνια Σαμπά.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω τον εαυτό μου ως παιδί μεταναστών», αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Πέτρου. «Η οικογένειά μου έχει ρίζες τόσο στον Καναδά όσο και στις ΗΠΑ εδώ και τρεις γενιές.

Είχα την τύχη να ταξιδεύω από μικρό παιδί και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού και αργότερα, λόγω της φύσης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης. Νομίζω πως με εκφράζει περισσότερο η αντίληψη του... παγκοσμιοποιημένου, προς Θεού, με την καλή έννοια, παρά του μετανάστη».  

Ο ΠΑΡΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΜΑΝΙΑ ΣΑΜΠΑ
«Hρθαν τα πάνω - κάτω»
Και ξαφνικά ξεσπάει στη χώρα μας η οικονομική κρίση. «Λένε πως όλα τα ωραία πράγματα κάποτε τελειώνουν», εκμυστηρεύεται ο ίδιος. «Οι συγχωνεύσεις των ΜΜΕ σε ομίλους έφερε τα πάνω - κάτω στην αγορά εργασίας. Είθισται, όσες περισσότερες σελίδες με προϋπηρεσία έχει ένα βιογραφικό σημείωμα τόσο πιο ακριβά να αμείβεται ο κάτοχός του. Αυτό έπαψε να ισχύει.

Σε καμία περίπτωση δεν θα άφηνα την καριέρα μου για να συμβιβαστώ με κάτι άλλο, άσχετο. Είναι η ανήσυχη φύση του χαρακτήρα μου τέτοια που δεν μου επιτρέπει συμβιβασμούς με τη μετριότητα. Η φράση -θα τη βολέψουμε'' ποτέ δεν ήταν στο λεξιλόγιό μου και φυσικά, μερικές φορές πλήρωσα τίμημα γι' αυτό».

Με παίρνουν τηλέφωνο φίλοι, γνωστοί, ακόμη και πολιτικοί για να βοηθήσω τα παιδιά τους, τους συγγενείς τους να έρθουν εδώ

Η απόφαση της επιστροφής στο Μόντρεαλ του Καναδά για τον κ. Πέτρου και τη σύζυγό του δεν ήταν εύκολη. Όπως εξηγεί, «είναι δύσκολο να αφήνεις πίσω ανθρώπους που αγαπάς και νοιάζεσαι. Να στοιβάζεις σε κούτες τις αναμνήσεις και ό,τι έχεις δημιουργήσει. Μου λείπουν ο ήλιος, η θάλασσα, το ψωμί και η ελληνική φέτα. Γεύσεις, μυρωδιές, χρώματα που δεν συναντάς αλλού. Είναι μοναδικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν κάθε τόπο.

Στον Καναδά υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και ευημερία. Η χώρα διαθέτει βαριά βιομηχανία, καθώς και μερικές από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στους κλάδους της Ιατρικής και της τεχνολογίας. Τρία καναδικά πανεπιστήμια συγκαταλέγονται στα είκοσι καλύτερα του κόσμου.

Επίσης, οι Καναδοί συγκαταλέγονται στους δέκα πιο ευτυχισμένους λαούς του πλανήτη. Φυσικά, υπάρχουν και τα αρνητικά στοιχεία. Το πιο σημαντικό είναι ο βαρύς χειμώνας με τις δυνατές χιονοπτώσεις και το πολικό ψύχος.

Οι θερμοκρασίες στις μεγάλες πόλεις του Νότου μπορεί να πέσουν μέχρι και στους -30 βαθμούς Κελσίου. Στις αραιοκατοικημένες περιοχές του Βορρά, οι θερμοκρασίες είναι κάτω από το μηδέν σχεδόν όλο τον χρόνο.

Από την άλλη, όλες οι μεγάλες πόλεις διαθέτουν οργανωμένες ελληνικές κοινότητες. Υπάρχουν ολοήμερα ελληνικά σχολεία, πολιτιστικοί και τοπικοί σύλλογοι, καθώς και εκκλησίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...