Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΡΟΔΟΣ: Παρέμβαση του Τούρκου προξένου για το τέμενος Ρετζέπ Πασά

Παρέμβαση του Γενικού Προξένου της Τουρκίας κ. Aydin Ilhan Durusoy για την αποκατάσταση της πρόσοψης του ιστορικού και διατηρητέου τεμένους Ρετζέπ Πασά στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, που κατέρρευσε εξαιτίας της φθοράς που υπέστησαν στο χρόνο οι σκαλωσιές υποστήριξης και της διαχρονικής αδιαφορίας για την αποκατάστασή του, σημειώθηκε προχθες.

Ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας, με επιστολή του συγκεκριμένα προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Στ. Κουσουρνά, τον Αντιδήμαρχο κ. Μ. Σαββή και την Έφορο Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Μάνια Μιχαηλίδου, διαμαρτύρεται για την κατάσταση του μνημείου ξεχνώντας μάλλον την εγκατάλειψη και την βεβήλωση χριστιανικών εκκλησιών διαχρονικά στη «γείτονα».

Και η συγκεκριμένη πάντως παρέμβαση φέρεται να εντάσσεται στην προσπάθεια των Τούρκων να εγείρουν θέματα «Τουρκικής μειονότητας» στο νησί, αναδεικνύοντας συνεχώς θέματα του είδους.
Η κατάσταση του συγκεκριμένου τζαμιού είχε αποτελέσει, όπως έγραψε η «δημοκρατική» Ρόδου, αντικείμενο ελέγχου από «αποστολή» του Συμβουλίου της Ευρώπης με επικεφαλής τον Ελβετό βουλευτή Andreas Gross, μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής (PACE) Συνέλευσης μετά από σχετικές διαμαρτυρίες.

Θυμίζουμε εξάλλου ότι υπήρξε πρόσφατα δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Ζαμάν", στο οποίο στοχοποιείται ο Δήμος Ρόδου ότι "βεβηλώνει" μνημεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο νησί. Σε ανακοίνωση της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης» συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι καταστρέφεται στη Ρόδο η κληρονομιά των Οθωμανικών μνημείων, ενώ γινόταν και λόγος για την ίδρυση κέντρου φιλαρμονικής στο τζαμί Μουράτ Ρέις!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...