Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Αντιφασιστικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα - Επεισόδια στη Μεσογείων

«Εξω οι νεοναζί» γράφει το πλακάτ που έχει τοποθετηθεί μπροστά από τη Βουλή, κατά τη διάρκεια του μεγάλου αντιφασιστικού συλλαλητηρίου που διοργανώθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα. 

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στην Αθήνα. Στη λεωφόρο Μεσογείων η Αστυνομία «μπλοκάρισε» την πορεία με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση: άγνωστοι άρχισαν να πετούν πέτρες, τούβλα και βόμβες μολότοφ σε αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την πλατεία Συντάγματος και πραγματοποίησαν πορεία στη λεωφόρο Μεσογείων, επιδιώκοντας να φτάσουν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, δύο κλούβες της Αστυνομίας που είχαν σταθμεύσει κάθετα στο οδόστρωμα τους εμπόδισαν να προσεγγίσουν στα γραφεία της οργάνωσης.

Ορισμένοι διαδηλωτές άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στους δρόμους της περιοχής, ενώ άγνωστοι προκάλεσαν φθορές σε μαγαζιά, υποκαταστήματα τραπεζών και σε σταθμευμένα οχήματα.

Κλειστοί είναι οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Πανεπιστήμιο και Κατεχάκη.

Η Αστυνομία προχώρησε σε αρκετές προσαγωγές.

Αντιφασιστικά συλλαλητήρια διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση σπουδαστών, φοιτητών, μαθητών και μελών του ΠΑΜΕ.

Ανάλογα συλλαλητήρια πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στα Ιωάννινα, στον Βόλο, στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στην Κατερίνη.

Καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο πλαστή αφίσα, που καλεί την Τετάρτη σε συγκέντρωση στα Προπύλαια και σε πορεία στη Μεσογείων, στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

«Η περίεργη αυτή αφίσα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και στόχος της είναι να υποδαυλίσει τη λογική των δύο άκρων που τάχα συγκρούονται μεταξύ τους. Κάνουμε σαφές ότι κάθε είδους σχέδιο των σκοτεινών μηχανισμών και παρακρατικών κύκλων θα πέσει στο κενό. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να αγνοήσουν τις προβοκάτσιες και να συμμετάσχουν μαζικά και ειρηνικά στην αντιφασιστική συγκέντρωση των συνδικάτων την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 6:00 μμ στο Σύνταγμα, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα υπεράσπισης της δημοκρατίας» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακοίνωση του ΔΣΑ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) με ανακοίνωσή του «καταδικάζει απερίφραστα τον φασισμό και τον ναζισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, την προπαγάνδα υπέρ του πολέμου καθώς και την επίκληση εθνικού, φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους που αποτελεί υποκίνηση διακρίσεων, εχθρότητας ή βίας, ως ακραία εγκληματικές συμπεριφορές σε βάρος του ανθρώπου και της ανθρωπότητας».

Παράλληλα, εκφράζει «την έκπληξή του για το γεγονός ότι η συντεταγμένη Πολιτεία ανέχεται εδώ και καιρό την ανάπτυξη και δραστηριοποίηση νεοναζιστικών 'ταγμάτων εφόδου', τα οποία επιτίθενται και βιαιοπραγούν σε βάρος ημεδαπών, αλλοδαπών, μεταναστών και προσφύγων, χωρίς οι δράστες να συλλαμβάνονται από την Αστυνομία και να οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Εξάλλου, θεωρεί ότι «απέναντι στο 'τυφλό' μίσος και τη βία δεν υπάρχουν δεξιοί, αριστεροί και κεντρώοι· υπάρχουν μόνο δημοκρατικοί πολίτες, οι οποίοι καλούνται να υπερασπιστούν το συνταγματικό μας πολιτισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...