Σε επιστολή του προς τον Φίλιπ Ρέσλερ, ο εικονιζόμενος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει λόγο για ανάγκη διμερούς βοήθειας της Γερμανίας προς τις χώρες του Νότου. |
Στροφή 180 μοιρών από την αυστηρή πολιτική λιτότητας ετοιμάζεται να κάνει το Βερολίνο και αυτή η στροφή θα γίνει με απευθείας βοήθεια προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από επιστολή του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την οποία αποκαλύπτει το περιοδικό Der Spiegel.
Η αποκαλυπτική επιστολή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απευθύνεται προς τον υπουργό Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ. Σε αυτήν ο Σόιμπλε ζητεί την ανάληψη «κοινής δράσης» ώστε οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση να υποστηριχθούν «και διμερώς» σε θέματα ανάπτυξης μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KfW.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο Βερολίνο διαπιστώνεται μεταστροφή, καθώς «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απομακρύνεται από την πολιτική λιτότητας στη Νότια Ευρώπη και με νέα δισεκατομμύρια για τις υπό κρίση χώρες η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών θέλουν να τονώσουν την ανάπτυξη». Γίνεται ακόμη λόγος για σταδιακή αλλαγή πλεύσης, ακόμη και για έναν «διαφορετικό» Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον Πορτογάλο ομόλογό του «να παίζει τον ρόλο του πολιτικού που τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης».
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη ότι αυτό που κινητοποίησε τη γερμανική κυβέρνηση είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. «Εάν δε δράσουμε τώρα, τότε ο Νότος της Ευρώπης κινδυνεύει να χάσει μία ολόκληρη γενιά», λέγεται από το περιβάλλον Σόιμπλε, υποστηρίζουν οι συντάκτες και προσθέτουν ότι «Μέρκελ και Σόιμπλε εμφανίζονται τώρα διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν σταθερές θέσεις της μέχρι τώρα φιλοσοφίας τους περί διάσωσης».
«Είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να παράσχουμε βοήθεια και σε διμερές επίπεδο εκ μέρους της Γερμανίας», έγραφε στην επιστολή του προς τον κ. Ρέσλερ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και προσέθετε ότι από τη βοήθεια αυτή θα μπορεί να περιμένει «μία στήριξη που θα λειτουργήσει εμφανώς ταχύτερα και θα έχει αισθητά και ψυχολογικά αποτελέσματα, σε εύλογο χρονικό διάστημα». H τράπεζα KfW θα κληθεί να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στο σχέδιο ανάπτυξης που επεξεργάζονται εμπειρογνώμονες των δύο υπουργείων κατ' αρχήν για την Ισπανία και το οποίο θα μπορούσε, επισημαίνεται στο άρθρο, να χρησιμεύσει κατόπιν ως πρότυπο και για την Πορτογαλία, ίσως και για την Ελλάδα.
Το γεγονός πάντως ότι η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών ξαφνικά εμφανίζονται πρόθυμοι να αναλάβουν δράση, σημειώνει επίσης το ρεπορτάζ, συνδέεται και με έναν «εσωτερικό» φάκελο της καγκελαρίας, στον οποίο περιγράφεται ο απολογισμός του ευρωπαϊκού συμφώνου ανάπτυξης που αποφασίστηκε πέρυσι.
«Ο απολογισμός αυτός θα αποδείκνυε πόσο καλά λειτουργεί η γερμανική στρατηγική διάσωσης», αναφέρει το περιοδικό, ωστόσο τα πορίσματα ήταν αρνητικά, αν και θετικότερα για τις μεταρρυθμίσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία. «Η ψύχραιμη διαπίστωση των (Γερμανών) υπαλλήλων ήταν πάντως ότι παντού οι αλλαγές χρειάζονταν χρόνο, έως ότου φτάσουν στην πραγματική οικονομία», σημειώνεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Κάντε το σχόλιό σας!