Η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη |
Οι ασθενείς προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για τους πάσχοντες, δεδομένης της χαμηλής εγχώριας κάλυψης από εθελοντές αιμοδότες.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρούντολφ Σβάμπε, διευθύνοντα συμβούλου του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού, τα χρέη του ελληνικού κράτους ήταν ο λόγος της συγκεκριμένης απόφασης. Και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να μειωθεί το οικονομικό ρίσκο που παίρνει ο Ερυθρός Σταυρός.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, η Σουηδία εξήγαγε προς την Ελλάδα 28.000 μονάδες αίματος, όμως έως το 2020 ο αριθμός θα μειωθεί στις 14.000 μονάδες.
Το πρόβλημα επιβεβαιώνει και η αρμόδια υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία ωστόσο σε σχετική ανακοίνωσή της αρνείται ότι υπήρξε «ζήτημα μη καταβολής των υποχρεώσεων από την πλευρά της Ελλάδας προς την Ελβετία, αναφορικά με τις εισαγωγές αίματος ή προϊόντων αίματος».
Αντίθετα, επικαλείται την ανάγκη για «σταδιακή αύξηση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών και τη μείωση του κόστους ελέγχου και διακίνησης του αίματος στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Ελβετική Υπηρεσία Αιμοδοσίας συμφώνησε πρόσφατα στη σταδιακή μείωση του εισαγόμενου αίματος.
Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για την αναδιάρθρωση του Συστήματος Αιμοδοσίας, είναι:
- Η περαιτέρω προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας.
- Η ορθολογική διαχείριση των αποθεμάτων και περαιτέρω αύξηση της ασφάλειας του αίματος και των προϊόντων αυτού.
- Η ορθολογική κατανομή του κόστους για τη διασφάλιση των απαιτούμενων υποδομών που κατοχυρώνουν την ασφάλεια του αίματος.
Η υφυπουργός Υγείας διευκρινίζει από τη πλευρά της ότι έχει ήδη αποφασιστεί από την ηγεσία του υπουργείου ότι ο αριθμός των μονάδων αίματος που θα εισαχθούν από την Ελβετία θα παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα για τα επόμενα τρία χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Κάντε το σχόλιό σας!