Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Έρχονται τα πρώτα smartphones με Firefox OS


Η Mozilla, δημιουργός του περιηγητή Firefox, ανακοίνωσε την κυκλοφορία «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones) με μια νέα έκδοση λειτουργικού συστήματος Firefox.

Το νέο λειτουργικό σύστημα Firefox OS για κινητές συσκευές, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης "Mobile World Congress" στη Βαρκελώνη, θα κυκλοφορήσει επισήμως φέτος τον Ιούλιο και ήδη 18 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δήλωσαν ότι θα το υποστηρίξουν (Deutsche Telekom, Telefonica, TelenorTelecom Italia, Sprint, China UnicomAmerica Movil κ.α.), καθώς και μια σειρά από κατασκευαστές (LG, ZTE, Huawei, TCL κ.α.) που θα παρουσιάσουν στην πρωτεύουσα της Καταλονίας τα πρώτα μοντέλα τους με βάση το Firefox.

Τα πρώτα τηλέφωνα με οθόνες αφής, επεξεργαστές Qualcomm και λειτουργικό σύστημα Firefox, θα κυκλοφορήσουν στις αγορές του αναπτυσσόμενου κόσμου και της Ανατολικής Ευρώπης, σε σχετικά χαμηλές τιμές.

Το Firefox OS θα βασίζεται στη γλώσσα προγραμματισμού HTML5, ένα γεγονός που ο Jay Sullivan, αντιπρόεδρος της Mozilla, το χαρακτηρίζει ως πλεονέκτημα έναντι των λειτουργικών συστημάτων της Apple και των Android.

Λόγω των ανοιχτών προδιαγραφών του, οι τρίτοι δημιουργοί εφαρμογών (apps) για το Firefox OS θα είναι ελεύθεροι να πουλάνε το λογισμικό τους στους χρήστες, χωρίς να χρειάζεται να μοιράζονται τα έσοδα με την Apple ή τη Google.

Οι αναλυτές περιμένουν πάντως να δουν κατά πόσο ένα τηλέφωνο με λειτουργικό σύστημα βασισμένο στις ανοιχτές προδιαγραφές του Web, θα είναι εξίσου καλό με τις συσκευές που βασίζονται σε λογισμικά που έχουν αναπτύξει οι Apple και Google. Σύμφωνα με την εταιρία ερευνών Gartner, το λειτουργικό Google Android, που διατίθεται δωρεάν στους κατασκευαστές τηλεφώνων, σήμερα «τρέχει» πλέον περίπου στο 70% των «έξυπνων» κινητών διεθνώς, ενώ η Apple έχει μερίδιο 21%. Συνεπώς, το έργο του Firefox OS δεν θα είναι εύκολο, καθώς η Mozilla, κατά τους αναλυτές, θα πρέπει να προσελκύσει μεγάλο αριθμό καταναλωτών και δημιουργών εφαρμογών (apps) προκειμένου να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό «τρίτο οικοσύστημα» στο λογισμικό της κινητής τηλεφωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...