Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Μόνιμη Ρωσική παρουσία σε Αιγαίο και Κύπρο


Τη συγκρότηση «Αρχηγείου στο Στόλο της Μαύρης Θάλασσας» ανακοίνωσε σήμερα πηγή του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, μια κίνηση ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας αλλά και πολλαπλών «αναγνώσεων» δεδομένου ότι η ανακοίνωση αυτή περιλαμβάνει και τη διευκρίνιση πως «ο στόλος θα κάνει χρήση και θα εφοδιάζεται από λιμάνια της Ελλάδας, της Κύπρου, της Συρίας και του Μαυροβουνίου».

Η απόφασή της να αναπτύξει μόνιμη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο αποτελούμενη από 10 σκάφη τριών ρωσικών Στόλων, την ίδια στιγμή που οι εναπομείνασες ναυτικές μαχητικές της δυνάμεις ίσα-ίσα επαρκούν για τις αντιπειρατικές της περιπολίες στον Κόλπο του Άντεν και για συμμετοχές της σε ασκήσεις, φανερώνει το πόσο σημαντικό θεωρεί τον γεωγραφικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Και σε συνδυασμό με την αναφορά των συγκεκριμένων σημείων ανεφοδιασμού, δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο αμφιβολίας περί του «αντικειμενικού σκοπού».

Ο γεωγραφικός χώρος της Ανατολικής Μεσογείου έλκει το ενδιαφέρον της Ρωσίας ποικιλοτρόπως, αφού, αφ' ενός μεν δίνει τη δυνατότητα μιας πολύ πιο δυναμικής παρουσίας της «σημαίας» της κοντά στη «Συρία» και αφ’ ετέρου της επιτρέπει να βρίσκεται πιο κοντά και σε ένα άλλο ύψιστης σημασίας ενδιαφέρον της όπως οι υποθαλάσσιες τεράστιες φυσικές αποθήκες υδρογονανθράκων της συγκεκριμένης περιοχής. Και ειδικά στο σημείο αυτό, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευθύς ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού όταν δήλωσε πως «χρειαζόμαστε μια ναυτική δύναμη μόνιμα στη Μεσόγειο που θα προασπίζει τα συμφέροντά μας στην περιοχή».

Θα ήταν όμως άτοπο να παραβλέψει κάποιος κάτι το οποίο μακροπρόθεσμα ίσως αποδειχθεί πολύ σημαντικότερο από τα παραπάνω και αυτό δεν είναι άλλο από την δυνατότητά της να ασκεί μια γενικότερη «επιμελητεία» στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, έχοντας βρει σημεία-βάσεις υποστήριξης κάτι για το οποίο η Ρωσία ούτως ή άλλως είχε εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον.

Και μπορεί η νέα ναυτική παρουσία της Ρωσίας στη Μεσόγειο να μην μπορεί να συγκριθεί από άποψη μεγέθους με την άλλοτε 5η Μοίρα Μεσογείου που «απαντούσε» στον 6ο Αμερικανικό Στόλο, σίγουρα όμως θα της δώσει ένα πολύ πιο ισχυρό «λόγο» σε όλα τα παραπάνω ζητήματα που μέχρι στιγμής παραμένουν ρευστά, μετατρέποντάς την με το «στανιό» σε έναν εταίρο που δύσκολα πλέον θα μπορεί κάποιος να αγνοήσει κάποιος όταν κάνει τους «λογαριασμούς» του…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...