Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

«Προσωπικό στοίχημα» για τον Χ.Ράιχενμπαχ η επιτυχία της Ελλάδας


"Ανακουφισμένος" και αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης της Κομισιόν, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA και την Αλεξία Τασούλη.


Ο Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος έφτασε σήμερα στην Αθήνα με τα νέα πλάνα του και την Πέμπτη θα παρουσιάσει την τριμηνιαία έκθεση προόδου της χώρας μας, ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι η Ομάδα Κρούσης δεν έχει έρθει στην Ελλάδα για να αντικαταστήσει την κυβέρνηση.


Με την έλευση του Χορστ Ράιχενμπαχ στην Αθήνα ξεκινά η διαβούλευση με τις ελληνικές αρχές για το πώς θα αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα στη δομή και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, που εμποδίζουν τη ροή "ζεστού" κοινοτικού χρήματος στη "παγωμένη" ελληνική αγορά.


Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:


- Ερώτηση: Η ανάπτυξη είναι τώρα η λέξη-κλειδί στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ δίνει μεγάλη έμφαση σε αυτό. Πώς θα δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία;

- Χ. Ράιχενμπαχ: Κατ' αρχήν ο πρόεδρος Μπαρόζο συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό σας, τον κ. Παπαδήμο για να εξετάσουν τι μπορεί να γίνει εκ μέρους της Ευρώπης, για να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία. Κατ' αρχήν πολλά χρήματα είναι διαθέσιμα μέσα απ' τα διαρθρωτικά ταμεία ώστε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.


- Ερώτηση: Έχετε συγκεκριμένους τρόπους για ταχεία ώθηση της οικονομίας;

- Χ. Ράιχενμπαχ: Προϋπόθεση για ώθηση της οικονομίας είναι η σωστή λειτουργία του τραπεζικού τομέα. Ο τραπεζικός τομέας πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί και θα χρειαστεί την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να διαθέσει τα χρήματα που θα πάρει απ' την ΕΕ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει απευθείας η Ευρώπη πρέπει να γίνει μέσω του τραπεζικού συστήματος.


- Ερώτηση: Ποιος θα είναι ο ρόλος της Ομάδας Κρούσης; Θα είναι συμβουλευτικός ή θα έχει τον τελευταίο λόγο πριν οποιαδήποτε υπογραφή;

- Χ. Ράιχενμπαχ: Δεν είχαμε ποτέ τη φιλοδοξία να αντικαταστήσουμε την ελληνική κυριαρχία και την ελληνική κυβέρνηση. Αντιθέτως, πάντα υποστηρίζαμε και το έχω τονίσει επανειλημμένως ότι απαιτείται ελληνική κυριότητα προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στην Ελλάδα.


- Ερώτηση: Σκοπεύετε, όμως, να έχετε μια ειδική ομάδα εδώ και να ενισχύσετε την Ομάδα Κρούσης.

- Χ. Ράιχενμπαχ: Έχουμε ήδη περισσότερα από 15 άτομα στην Αθήνα ως μέλη της Ομάδας Κρούσης. Απ' την εμπειρία των έξι μηνών εδώ μάθαμε ότι η εφαρμογή και η στήριξη για την εφαρμογή γίνεται όλο και πιο σημαντική και ο τρόπος εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ελλάδας.


- Ερώτηση: Την Πέμπτη θα παρουσιάσετε τη δεύτερη έκθεση προόδου. Είστε πιο αισιόδοξος τώρα που η Ελλάδα έχει κάνει καλύτερα πράγματα για να βελτιώσει την κατάσταση;

- Χ. Ράιχενμπαχ: Είμαι ανακουφισμένος με όσα έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες. Πάντα πίστευα στην επιτυχία της Ελλάδας και τώρα είναι στο χέρι της να πετύχει.


- Ερώτηση: Για το θέμα της φοροδιαφυγής, πότε αναμένεται να περάσετε τις τελικές ρυθμίσεις για να λυθεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής;

- Χ. Ράιχενμπαχ: Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να ρυθμιστεί. Η διοίκηση οφείλει να κάνει αλλαγές. Έχετε δίκιο, όμως, υπάρχει αυτή η ανάγκη και προβλέπεται στο πρόγραμμα μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, αλλά σε αυτό δεν έχει λόγο η Ομάδα Κρούσης. Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης.


- Ερώτηση: Θα έρθουν εδώ Γερμανοί εμπειρογνώμονες για να συμβουλεύσουν τους Έλληνες εφοριακούς;

- Χ. Ράιχενμπαχ: Ξέρετε ότι η Γερμανία έχει διαθέσει 160 ειδικούς στη συλλογή φόρων, όχι στη φορολογική μεταρρύθμιση, οι οποίοι θα ενσωματωθούν στο έργο που έχουν ήδη ξεκινήσει το ΔΝΤ και τα κράτη-μέλη και θα παρέχουν εκπαίδευση σε τέτοιες δραστηριότητες.


- Ερώτηση: Θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα τον Ιούνιο; Ο ελληνικός λαός θα αντιμετωπίσει κι άλλες δύσκολες καταστάσεις;

- Χ. Ράιχενμπαχ: Τώρα είχαμε μια πρώτη ανακούφιση. Ελπίζω τις επόμενες μέρες τα πράγματα να συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά και το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ελπίζω όλα να κυλήσουν ομαλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...