Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Αυτοκτόνησε συνταξιούχος «μαϊμού», όταν κλήθηκε να λογοδοτήσει

Την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις «εκτός και αν υπάρξουν ανατροπές που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει», διατύπωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Νωρίτερα είχε αναφέρει ότι «υπάρχει σε πολλούς η αίσθηση ότι τα ταμεία έχουν κουμπαρά από τον οποίο βγάζουν κάθε φορά για τις παροχές, όμως κουμπαράς δεν υπάρχει, τα αποθεματικά είναι περιορισμένα και με βάση της εισροές διαμορφώνονται οι παροχές». Τόνισε πάντως πώς δεν θα απαιτηθούν νέες περικοπές, παρά την άνοδο της ανεργίας.
«Οι συντάξεις, με τα μέτρα που λαμβάνουμε, είναι διασφαλισμένες για το 2012 και για τα επόμενα χρόνια, αλλά προϋπόθεση είναι να απομακρυνθεί οριστικά η χώρα από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας», δήλωσε αλλά έσπευσε να προειδοποιήσει πως «αν αυτή η ύφεση συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, το 2013, το 2014, το 2015, ουδείς μπορεί να περιμένει να έχουμε αυτό το επίπεδο μισθών και συντάξεων».
Παράλληλα, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρδος Σπυρόπουλος ανέφερε ότι η επιχορήγηση του 2012 για τις συντάξεις είναι 2,2 δισ. ευρώ και ότι υπάρχει πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών, αν παραστεί ανάγκη, να μεταφερθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό.
«Με καθαρό λόγο λοιπόν πρέπει να πούμε ότι η ασφαλιστική συνείδηση είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι το 15% των επιχειρήσεων που υποβάλλουν περιοδική δήλωση δεν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές.
Ο υπουργός αποκάλυψε ότι το σκάνδαλο με τα «μαϊμού» επιδόματα δεν περιορίζεται μόνο στο ΙΚΑ Καλλιθέας. Η εκτίμηση είναι ότι θα κοπούν συνολικά 40.000 συντάξεις που δίνονται ενώ δεν θα έπρεπε. Ειδικότερα, ο κ. Κουτρουμάνης αποκάλυψε ότι οι ελεγκτικές αρχές συνεργάζονται με τράπεζες, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός από τις κάμερες των ATM όσων εισέπρατταν συντάξεις δικαιούχων που απεβίωσαν.
Ήδη, υπάρχουν υποθέσεις που διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα ενώ, όπως είπε, «όταν κλήθηκε κάποιος να λογοδοτήσει διότι εισέπραττε παρανόμως σύνταξη, αυτοκτόνησε επειδή ήταν επώνυμος στην περιοχή του».
«Το έργο εντοπισμού των παρανομούντων είναι δυσχερέστατο, γι' αυτό θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε ακόμη και σε ιδιωτικά δικηγορικά γραφεία», ανέφερε από την πλευρά του ο διοικητής του ΙΚΑ.
«Ξέρουμε πού μας κλέβουνε στο ΙΚΑ. Το μόνο που μένει είναι τα ονόματα. Το ΙΚΑ ήταν μέχρι σήμερα φτωχό και σπάταλο», πρόσθεσε ο κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...