Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Λευτέρης Μαυροειδής: Έφυγε ένας κορυφαίος της αριστερής δημοσιογραφίας

Αγωνιστής του αριστερού και του κομμουνιστικού κινήματος για πάνω από 70 χρόνια, αντιστασιακός, από τους τελευταίους της νέας δημοσιογραφικής γενιάς του "Ριζοσπάστη" επί διευθύνσεως Καραγιώργη, από τους στυλοβάτες της "Αυγής", ο Λευτέρης Μαυροειδής έφυγε χθες σε ηλικία 94 χρόνων. Η κηδεία του θα γίνει ΣΗΜΕΡΑ στις 3 μ.μ. στο νεκροταφείο Χολαργού.

 Ο Λευτέρης Μαυροειδής γεννήθηκε στα 1918 στη Σμύρνη. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εντάχθηκε στο κίνημα της κομμουνιστικής Αριστεράς από τα φοιτητικά του χρόνια. Δημοσιογράφος από την απελευθέρωση κι εδώ, εργάσθηκε στον «Ριζοσπάστη», αρχικά στο οικονομικό ρεπορτάζ και από το 1947 ανταποκριτής του στη Σόφια. Διευθυντής του πρακτορείου «Hellas Press” στη Σόφια στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Συντάκτης του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα» μετά το τέλος του. Διευθυντής του Προγράμματος ελληνικών εκπομπών του Ραδιοφωνικού Σταθμού Βαρσοβίας στα 1951-1958. Μόνιμος ανταποκριτής της «Αυγής» στη Βαρσοβία ώς τον Απρίλιο του 1967. Συνεργάτης του θεωρητικοπολιτικού οργάνου του ΚΚΕ «Νέος Κόσμος» - και σχολιαστής του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Φωνή της Αλήθειας» ώς τα 1968.

Λεωνίδας Κύρκος, Λευτέρης Μαυροειδής, Βασίλης Νεφελούδης, Φίλιππος Ηλιού.
Επαναπατρίστηκε στα 1974. Εργάσθηκε ως πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας «Αυγή» ώς το 1985 και της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» στα 1980-85. Στην ίδια περίοδο συνεργάσθηκε και με άλλες εφημερίδες και πολιτικά περιοδικά. Έχει καλύψει δημοσιογραφικά πολλές αποστολές σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Έρευνές του για ιστορικά γεγονότα σε διάφορες περιόδους του διεθνούς και ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Αυγή».
Συγγραφέας πολιτικών βιβλίων και μεταφραστής. Βιβλία του έχουν κυκλοφορήσει στην Αθήνα, τη Μόσχα, τη Σόφια, το Βερολίνο, την Πράγα. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά πολιτικά, φιλοσοφικά, λογοτεχνικά και θεατρικά έργα από τα πολωνικά, ρωσικά, βουλγαρικά και σερβοκροατικά. Έχει μεταφράσει επίσης ελληνικά λογοτεχνικά έργα στα πολωνικά. Στα έργα του περιλαμβάνονται:

"Capture and kill", Σόφια 1948. Μεταφράστηκε στα ρωσικά και τσέχικα.
"Ιππότης της Ακρόπολης", Βαρσοβία 1959. Μεταφράστηκε στα ρωσικά και στα γερμανικά.
"Υπόθεση Γλέζου". Πρακτικά και ανάλυση της δικης του 1959. Βαρσοβία 1959, στα πολωνικά.
Ελλάδα των καιρών μας" Ιστορική μελέτη των γεγονότων της 30ετίας 1930-60. Βαρσοβία 1965, στα πολωνικά. Μεταφράστηκε στα γερμανικά.
"Από τον σοσιαλισμό στην περεστρόικα - Η προσωπική μου μαρτυρία από τον κόσμο του υπαρκτού σοσιαλισμού". Αθήνα 1988.
"Φάκελος Καραγιώργη" Αθήνα 1991.
"Οι δυο όψεις της ιστορίας - Προσκήνιο και παρασκήνιο στο κομμουνιστικό κίνημα". Αθήνα 1997. Επικεντρώνεται σε πέντε κορυφαίους αγωνιστές του κομμουνιστικού κινήματος, τους Βασίλη Νεφελούδη, Λευτέρη Βουτσά, Λεωνίδα Τζεφρόνη, Λεωνίδα Κύρκο και Γρηγόρη Φαράκο.
"Αγωνιστές - Η ελληνική αριστερά χθες, σήμερα, αύριο". Αθήνα 2002.
Η κηδεία του Λευτέρη Μαυροειδή θα γίνει αύριο Τετάρτη ώρα 15.00 στο Νεκροταφείο του Χολαργού. Αντί για στεφάνια, η οικογένεια παρακαλεί τα χρήματα να κατατεθούν στα παιδικά χωριά SOS και στο Χαμόγελο του Παιδιού.


ΣΥΝ: Αποχαιρετάμε μια μεγάλη μορφή της αριστερής δημοσιογραφίας

Ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του Λευτέρη Μαυροειδή, εξέδωσε η Κεντρική πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ.
"Αποχαιρετάμε μια μεγάλη μορφή της αριστερής δημοσιογραφίας, έναν αγωνιστή, που πάνω από μισό αιώνα υπηρέτησε τα ιδανικά του Σοσιαλισμού με Δημοκρατία και Ελευθερία, έναν διανοούμενο, τον Λευτέρη Μαυροειδή, που έφυγε από κοντά μας πλήρης ημερών. Εντάχθηκε από φοιτητής στο κομμουνιστικό κίνημα, συμμερίστηκε τους αγώνες και τις διώξεις της ελληνικής αριστεράς συμμετέχοντας στην Αντίσταση και μετά στο αντάρτικο. Στη συνέχεια, πήρε τον δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς και το 1968 τάχθηκε στην κομμουνιστική ανανέωση.
Το 1974 επαναπατρίστηκε και υπήρξε από τα βασικά στελέχη της μεταδικτατορικής "Αυγής", μαζί με την αξέχαστη αδελφή του Αφρώ Παντελέσκου. Ήταν ένας άνθρωπος ευγενής, αγαπητός, βαθιά καλλιεργημένος και υπήρξε συγγραφέας και μεταφραστής πολιτικών και λογοτεχνικών βιβλίων. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, ιδιαίτερα στις κόρες του Ηρώ και Ζώγια".

ΔΗΜΑΡ:  Υπερασπίστηκε με πάθος την ανανέωση του Αριστερού μας κινήματος

Ένας σημαντικός άνθρωπος, μια σπουδαία προσωπικότητα της ελληνικής δημοσιογραφίας, ο αγωνιστής της Αριστεράς Λευτέρης Μαυροειδής, έφυγε από κοντά μας.

Από τα νεανικά του χρόνια παρών στους αγώνες και τις περιπέτειες της ελληνικής Αριστεράς συμμετείχε στην Αντίσταση, στο Αντάρτικο και βρέθηκε για χρόνια πολιτικός πρόσφυγας μέχρι το 1974 που γύρισε στην πατρίδα για να συνεχίσει την αγωνιστική και δημοσιογραφική του παρουσία στην «ΑΥΓΗ». Υπερασπίστηκε με πάθος την ανανέωση του Αριστερού μας κινήματος και παρέμεινε πολιτικά και πνευματικά όρθιος ως το τέλος.

Συλλυπούμαστε θερμά την οικογένειά του.

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...