Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Προσφυγή των εργαζομένων κατά της αίτησης πτώχευσης της Diana

Αποφασισμένοι να επιχειρήσουν να προσβάλουν την αίτηση πτώχευσης, που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Ξάνθης η χαρτοβιομηχανία Diana, δηλώνουν οι εργαζόμενοι, υποστηρίζοντας ότι η αίτηση δεν έχει αντικείμενο. Κατά τους ίδιους, η εταιρεία του ομίλου Ζερίτη, με πάνω από 31 χρόνια λειτουργίας, είναι υγιής και βιώσιμη, ενώ μόνο η κινητή της περιουσία (εξοπλισμός εργοστασίου Ξάνθης) αποτιμάται σε 60 εκατ. ευρώ.

  Για τις 19 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί η αίτηση πτώχευσης της εταιρείας, οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πρωτοδικείο Ξάνθης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Νικολαΐδης, μέλος τού Σωματείου τους. Κατά τον ίδιο, την ίδια ημέρα, οι εργαζόμενοι (σ.σ. οι οποίοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα εδώ και μήνες) θα επιχειρήσουν να προσβάλουν την αίτηση πτώχευσης, μέσω των νομικών συμβούλων τους.
Ο κ.Νικολαΐδης διευκρίνισε, πάντως, ότι τα δεδουλευμένα του Νοεμβρίου έχουν πλέον καταβληθεί στο προσωπικό και απομένουν εκείνα του Δεκεμβρίου.
«Η εταιρεία, που κάποτε απασχολούσε 400 εργαζόμενους και σήμερα λιγότερους από 200 σε όλη την Ελλάδα, δεν πρέπει να κλείσει. Διαθέτει τεχνογνωσία και μια κινητή περιουσία πάνω από 60 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα ακίνητα. Τα δε χρέη της, συνυπολογιζόμενων εκείνων προς τις τράπεζες, τους προμηθευτές πρώτων υλών, τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, ανέρχονται σε περίπου 25-30 εκατ. ευρώ», ισχυρίστηκε ο κ.Νικολαΐδης. 


Χωρίς ρεύμα και αέριο πάνω από δύο μήνες

 
Εν αναμονή των εξελίξεων, οι μηχανές στο εργοστάσιο της Ξάνθης έχουν σιγήσει. Όχι επειδή οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να τις δουλέψουν, αλλά διότι ήδη από το τέλος Οκτωβρίου, το εργοστάσιο δεν έχει ρεύμα, ούτε φυσικό αέριο, λόγω απλήρωτων λογαριασμών.
Κύκλοι της εταιρείας δήλωσαν πρόσφατα ότι τα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας επιδεινώθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης, που έκανε τις τράπεζες πιο «σφιχτοχέρες» στις χρηματοδοτήσεις. Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι, ακόμη και σήμερα, ο όμιλος Ζερίτη προσπαθεί να βρει κάποια λύση.
Επίκαιρη ερώτηση για το θέμα, προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Σοφία Καλαντίδου, η οποία επισημαίνει ότι «η κατάθεση αίτησης πτώχευσης αναμένεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι, αφού από τον Αύγουστο τελούν υπό διαθεσιμότητα [...] Επίσης, το λουκέτο της Diana θα έχει τραγικές συνέπειες στις οικογένειες της συγκεκριμένες περιοχής, η οποία μαστίζεται από σοβαρά προβλήματα, όπως κλείσιμο εργοστασίων, μεγάλη αύξηση ανεργίας, αρνητικές επιπτώσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στους αγρότες κ.ά.».
Η κα Καλαντίδου ερωτά τους δύο υπουργούς ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, χωρίς την παροχή ενισχύσεων προς τον επιχειρηματικό όμιλο-ιδιοκτήτη της χαρτοβιομηχανίας.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στο εργοστάσιο Ξάνθης εργάζονται 116 εργαζόμενοι κι άλλοι 80 περίπου στις αποθήκες της εταιρείας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα και Κρήτη. Η Diana είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χαρτιού στην Ελλάδα, με το 20% της εγχώριας παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...