Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΔΗΜΑΡ: Σε λίγο καιρό το ηλεκτρικό ρεύμα θα αποτελεί είδος πολυτελείας

"Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε λίγο καιρό το ηλεκτρικό ρεύμα θα αποτελεί είδος πολυτελείας".

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ  και επισημαίνεται:

"Σε μια περίοδο που το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας συρρικνώνεται απελπιστικά και σε μια οικονομία που οι επιχειρήσεις-και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες- πλήττονται τα μέγιστα από την οικονομική κρίση, η αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας της ΔΕΗ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αναζητηθεί μέσα από την αύξηση των τιμολογίων της".

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Έντονη είναι η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ για την αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος. Υποστηρίζει ότι ακόμη και με αυτές τις αυξήσεις σε λίγους μήνες η διοίκηση της επιχείρησης θα αναγκαστεί και πάλι να ζητήσει νέες, «γιατί η χρεοκοπία της ΔΕΗ είναι αναπόφευκτη».

Στελέχη της ΓΕΝΟΠ σημειώνουν ότι η εντολή του κ. Παπακωνσταντίνου προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, για κατάργηση της έκπτωσης που έχουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της επιχείρησης στο τιμολόγιο του ρεύματος αποτελεί κίνηση αντιπερισπασμού της κοινωνίας.

Προσθέτουν δε, ότι η έκπτωση έχει δοθεί στο πλαίσιο συλλογικής σύμβασης ως μισθολογική απολαβή και η κατάργηση της θα πρέπει να συνυπολογιστεί στις γενικότερες περικοπές των μισθών των εργαζομένων της ΔΕΗ, που σύμφωνα με το νόμο δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες από το 35% των απολαβών τους το 2009.

Οι αυξήσεις των τιμολογίων κατά 12,2 μεσοσταθμικά επηρεάζουν περίπου πέντε εκατομμύρια οικιακούς καταναλωτές και χιλιάδες επιχειρήσεις και βιομηχανίες.

Τα ποσοστά αυτά είναι μεσοσταθμικά, γεγονός που σημαίνει ότι ορισμένα κλιμάκια κατανάλωσης θα επιβαρυνθούν περισσότερο.

Το ποια θα είναι αυτά, θα γίνει γνωστό όταν η ΔΕΗ εξειδικεύσει τις αυξήσεις ανά κλιμάκιο και ανά κατηγορία τιμολογίου.

Ο κ. Παπακωσταντίνου καλεί τη ΔΕΗ να επιβαρύνει «συγκριτικά περισσότερο» τις υψηλές καταναλώσεις απ' ό,τι τις χαμηλές, καθώς και να υπάρξει «λελογισμένη αύξηση» στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, «ειδικά των μικρομεσαίων».

Το ποσοστό της αύξησης που ενέκρινε το ΥΠΕΚΑ είναι χαμηλότερο απ' αυτό που ζήτησε η ΔΕΗ, αλλά και από την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, καθώς, όπως αναφέρεται, το ΥΠΕΚΑ θεωρεί ότι δεν έχει εξαντληθεί κάθε άλλο μέσο μείωσης του κόστους και βελτίωσης των αποτελεσμάτων της επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...