Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Guardian: Φτωχοί έλληνες εγκαταλείπουν τα παιδιά τους

Ιστορίες απόγνωσης και δυστυχίας μεταφέρει ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian για τις ελληνικές οικογένειες που, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος της ανατροφής των παιδιών τους, αναγκάζονται να τα παραδώσουν σε ιδρύματα.

Τέτοια είναι η περίπτωση του Δημήτρη Γασπαρινάτου, από την Πάτρα. Η οικογένεια, που έχει δέκα παιδιά, πάσχιζε να τα βγάλει πέρα με ένα μισθό 960 ευρώ και ένα επίδομα 460 ευρώ το δίμηνο.

Χρωστώντας στον κρεοπώλη, το μανάβη και το φούρναρη, ζώντας κάτω από κακές συνθήκες και αδυνατώντας πλέον να προσφέρει έστω και τα βασικά στα παιδιά του, ο 42χρονος πατέρας αποφάσισε, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, να ζητήσει από τις υπηρεσίες πρόνοιας να αναλάβουν τέσσερα από τα παιδιά του.

«Η κρίση μας σκότωσε. Ντρέπομαι που το λέω, αλλά είχα φτάσει στο σημείο να μην έχω ούτε δύο ευρώ για να αγοράσω ψωμί», είπε στον Guardian. «Δεν θέλαμε να χωρίσουμε την οικογένεια, όμως, πιστεύαμε ότι θα ήταν ευκολότερο για εκείνα εάν τέσσερα από τα παιδιά μας έμπαιναν σε ένα ίδρυμα, ίσως για 2-3 χρόνια».

Ο αντιδήμαρχος της Πάτρας, Θεοχάρης Μασσάρας, εξηγεί ότι και άλλες οικογένειες αναγκάζονται να ζητήσουν βοήθεια για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα διαβίωσης. Πέρυσι, ο δήμος έστειλε φαγητό σε 400 οικογένειες τα Χριστούγεννα. Φέτος, 1.200 οικογένειες ζήτησαν βοήθεια.

«Όμως, το να μας ζητούν να πάρουμε τα παιδιά τους είναι κάτι νέο», παραδέχεται.

Μαρτυρίες από φιλανθρωπικά ιδρύματα, γιατρούς και ενώσεις, υπονοούν ότι η περίπτωση δεν είναι μοναδική. Υπάρχουν περιπτώσεις νεογέννητων που αφήνονται στα σκαλοπάτια κλινικών και παιδιών που δόθηκαν σε ιδρύματα, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Ο Guardian επικαλείται την Καθημερινή και μεταφέρει πληροφορίες για 500 οικογένειες που ζήτησαν να στείλουν τα παιδιά τους στα Παιδικά Χωριά ΣΟΣ.

Για την οικογένεια του Δημήτρη Γασπαρινάτου, η δημοσιοποίηση της περίπτωσής της έφερε καλά νέα. Επιχειρηματίας από την Αθήνα τους δώρισε τα χρήματα για να μετακομίσουν σε ένα νέο, καλύτερο σπίτι και να κρατήσουν την οικογένειά τους ενωμένη. Όμως η περίπτωσή τους δεν είναι η μοναδική.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...