Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Νέα επεισόδια με χρυσαυγίτες και ναζιστικός χαιρετισμός στην εκδήλωση μνήμης στα Γιαννιτσά

Επεισόδια δημιουργήθηκαν χθες το πρωί στο μνημείο του ομαδικού τάφου στα Γιαννιτσά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης των 120 Γιαννιτσιωτών που εκτελέσθηκαν από τους ναζί στις 14 Σεπτέμβρη 1944.


Όπως αναφέρει στο logospellas.gr, η ένταση δημιουργήθηκε όταν ομάδα ατόμων από το χώρο της αριστεράς επιχείρησε να πλησιάσει το μνημείο την ώρα που κατέθετε στεφάνι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος.

Η ισχυρή αστυνομική δύναμη που βρισκόταν στο σημείο απέτρεψε την κλιμάκωση των επεισοδίων ενώ προχώρησαν στην προσαγωγή δύο διαδηλωτών από το χώρο της αριστεράς, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο ναζιστικός χαιρετισμός του συνοδού

Στην ίδια εκδήλωση αντιδράσεις προκάλεσε η χειρονομία του συνοδού του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Αντώνη Γρέγου, που κατά την αποχώρηση του σήκωσε το χέρι του παραπέμποντας σε ναζιστικό χαιρετισμό.

Αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην οποία καταφέρεται με έντονο ύφος κατά του Δημάρχου Πέλλας τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για τη "βεβήλωση" του μνημείου από την παρουσία εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής.

Όλη η ανακοίνωση:

Η σημερινή επέτειος ιστορικής μνήμης για την εκτέλεση των 120 Γιαννιτσιωτών το 1944 από τους Γερμανούς και τους ντόπιους δοσίλογους τιμήθηκε από σύσσωμους τους πολίτες των Γιαννιτσών και του Νομού με μαχητική παρουσία, με κοινή αντιφασιστική δράση, με το σύνθημα ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ.

Με την απαίτηση τους να μην βεβηλωθεί ο χώρος του μνημείου των ηρώων από την παρουσία και πόσο μάλλον από την κατάθεση στεφάνου από τους πολιτικούς απόγονους των δολοφόνων, τους νοσταλγούς του Χίτλερ και του Παπαδόπουλου, την νεοναζιστική Χρυσή Αυγή.

Δυστυχώς η απαράδεκτη ενέργεια του Δημάρχου Πέλλας όχι μόνο να μην απαγορεύσει την προσέγγιση των φασιστών στον χώρο του μνημείου αλλά να τηρήσει ίδια στάση, ίδια αντιμετώπιση ανάμεσα στους πολίτες και τους εκπροσώπους τους που διαδήλωναν ενάντια στον φασισμό- αναδεικνύοντας το πραγματικό νόημα της επετείου- και στους φασίστες όχι μόνο δημιούργησε δικαιολογημένη ένταση αλλά – το χειρότερο- επέτρεψε και την βεβήλωση του μνημείου από τους πολιτικούς απόγονους των δολοφόνων με την κατάθεση στεφάνου και ναζιστικό χαιρετισμό.

Καταγγέλλουμε την Δημοτική Αρχή Πέλλας για την πολιτική ίσων αποστάσεων που τήρησε που αντικειμενικά βοηθά την ανάπτυξη του φασισμού και την παραχάραξη της ιστορικής μνήμης ιδιαίτερα στην σημερινή συγκυρία που ο νεοναζισμός προσπαθεί να ξανασηκώσει κεφάλι. Έφθασαν μάλιστα στο σημείο να συλλάβει η Αστυνομία δύο αντιφασίστες (εκ των οποίων ο ένας μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας) που μετά την κατακραυγή και την απαίτηση της κοινωνίας των Γιαννιτσών απελευθερώθηκαν.

Η Χρυσή Αυγή αποτελεί το μακρύ χέρι του συστήματος ενάντια στους πραγματικούς εχθρούς του. Είτε μετανάστες, είτε αριστεροί διανοούμενοι, είτε μέλη του εργατικού κινήματος, όσοι είναι ενάντια σ' αυτό το σύστημα της καταπίεσης, της αδικίας και της φτώχειας κι όσοι ζουν στον πάτο του κι όχι στον αφρό του, αυτοί είναι οι πραγματικοί εχθροί της Χρυσής Αυγής. Όπου δε φτάνει το κράτος για να καταστείλει, φτάνει η Χρυσή Αυγή, όταν η ακροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί η ίδια να επιτεθεί ευθέως σε κομμάτια του μαζικού κινήματος, το κάνει η Χρυσή Αυγή. Πιστοί στο ραντεβού τους οι φασίστες, απέναντι στους ταξικούς τους εχθρούς: όλους εμάς, τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τις νέες και τους νέους που διψάμε για λίγη ελευθερία, που παλεύουμε για την αξιοπρέπειά μας.

Καλούμε όλη των κοινωνία της Πέλλας σε ενιαίο αντιφασιστικό μέτωπο, σε ενιαίες μεγάλες πρωτοβουλίες ενάντια στον φασισμό και τον φόβο, να απομονώσει ιδεολογικά, πολιτικά και στην καθημερινότητα του τους νοσταλγούς των πιο μαύρων σελίδων στην ιστορία της ανθρωπότητας. Να αποκαλύψει στην νέα γενιά το αληθινό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής και των επιδιώξεων της.

Καλούμε τον δημοκρατικό λαό των Γιαννιτσών και όλου του Νομού να αγωνιστεί και στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές για Δημάρχους και Δημοτικές αρχές που δεν θα τσουβαλιάζουν την δημοκρατία με τον φασισμό, που θα ενισχύουν το αντιφασιστικό μέτωπο, που θα συμβάλλουν στην πάλη του λαού μας για την μεγάλη ανατροπή για να σταματήσει η καταστροφή και να ανοίξει νέα σελίδα για τον τόπο μας».

Ο ναζιστικός χαιρετισμός του συνοδού του βουλευτή της Χρυσής Αυγής





ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...