Το «κυνήγι» του χαμένου θησαυρού παίζει τους τελευταίους μήνες το ΣΔΟΕ, αφού το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις. Το Σώμα έχει βάλει στο στόχαστρο γιατρούς- που είναι στην κορυφή της σχετικής λίστας- δικηγόρους, συμβολαιογράφους αλλά ακόμη και ιεράρχες και το «κυνήγι» αποδίδει ως τώρα.
Στο ΣΔΟΕ δεν προλαβαίνουν να βρίσκουν εκατομμύρια στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επαγγελματικών ομάδων «υψηλού κινδύνου». Συνολικά έχει ζητηθεί να γίνει η σχετική διαδικασία για περισσότερους από 5.000 περιπτώσεις. Το τελευταίο 12μηνο, το Σώμα έχει δεσμεύσει 412 λογαριασμούς και από στους 232 για τους οποίους ολοκληρώθηκε ο έλεγχος, επιβλήθηκαν πρόστιμα που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, ενώ η εισπραξιμότητά τους φτάνει το 65%.
Σε αυτή τη φάση είναι στο επίκεντρο οι γιατροί, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οπως προκύπτει, από τις 400 περιπτώσεις για τις οποίες έχει γίνει η έρευνα διαπιστώθηκε πως οι 4 στους 10 φοροδιαφεύγουν. Το ΣΔΟΕ έχει εντοπίσει περιπτώσεις με ετήσια εισοδήματα της τάξης των 40.000-50.000 ευρώ και τραπεζικές καταθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων.
Για παράδειγμα, βρέθηκε γιατρός του ΕΣΥ με καταθέσεις πάνω από 1,4 εκατ. ευρώ, οι οποίες προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα σε επτά χρόνια, από το 2003 ως το 2010. Τα ποσά δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά του ως μισθωτού και προέρχονται από «φακελάκια». Σε άλλη περίπτωση, γιατρός του ΕΣΥ εισέπραξε από το 2003 ως το 2008 681.500 ευρώ, τα οποία δεν δήλωσε ποτέ στην εφορία. Τα ποσά βρέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του και δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά του ως μισθωτού. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ είναι βέβαιοι πως προέρχονται από φακελάκια, καθώς όταν ο γιατρός εκλήθη να δώσει εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων, δεν έδωσε καμία απάντηση.
Δεν είναι όμως μόνο οι γιατροί, αφού δικηγόρος εισέπραξε 1,5 εκατ. ευρώ το διάστη,α 2000-2010 χωρίς να το δηλώσει ποτέ στην εφορία, ενώ δεν κατάφερε να δικαιολογήσει την ύπαρξή τους στο λογαριασμό του με νόμιμα παραστατικα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή την περίοδο ελέγχονται και μητροπολίτες, αφού στους λογαριασμούς κάποιων έχουν βρεθεί ποσά τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 19 εκατ. και 4 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς δύο μητροπολιτών μεγάλων δήμων της Αττικής. Πάντως σε αυτές τις περιπτώσεις επισημαίνεται πως δεν είναι απόλυτο πως πρόκειται για κρούσματα διαφθοράς, καθώς έχει διαπιστωθεί πως δωρεές πολιτών προς τις μητροπόλεις κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό του μητροπολίτη, ο οποίος διαχειρίζεται αυτά τα χρήματα. Βέβαια, το πρόβλημα προκύπτει σε περίπτωση θανάτου του ιεράρχη, καθώς τότε δεν μπορεί να διεκδικήσει τα χρήματα η μητρόπολη, αλλά μόνο οι συγγενείς.
Πηγή: Εθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Κάντε το σχόλιό σας!