Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Απελευθέρωση στις μισθώσεις και ανατροπές στα επαγγελματικά ακίνητα

Ετοιμάζεται ρύθμιση που θα αίρει σταδιακά την ισχύουσα δωδεκαετή προστασία των ενοικιαστών


Οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης φέρεται να έχουν ζητήσει την πλήρη απελευθέρωση της δωδεκαετούς, με δυνατότητα παράτασης ακόμη και στα δεκαέξι χρόνια, προστασίας των μισθωτών επαγγελματικής στέγης ώστε να πάρει μπροστά ξανά η αγορά των ακινήτων.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η τρόικα, αλλά και οι ιδιοκτήτες, πιέζουν για την πλήρη απελευθέρωση νέων και παλιών συμβάσεων, θέλοντας να αρθεί η υποχρεωτική διάρκεια των συμβάσεων που ισχύει σήμερα.

Όποια κι αν είναι η απόφαση της ελληνικής πλευράς, η τελευταία θα χρειαστεί να την διαπραγματευτεί εκ νέου με την τριμερή, η οποία στις επαφές του Ιουνίου εμφανίστηκε απόλυτη, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα το τι ισχύει στις άλλες χώρες, δηλαδή πλήρης απελευθέρωση στις επαγγελματικές μισθώσεις που ρυθμίζονται αποκλειστικά μεταξύ του ιδιοκτήτη και του ενοικιαστή.

Η τρόικα υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθεί η είσοδος ξένων επενδυτών στην αγορά των εμπορικών και επαγγελματικών ακινήτων. Με πιο απλά λόγια θα αγοράσουν καταστήματα και γραφεία και στη συνέχεια θα τα ενοικιάζουν χωρίς το προστατευτικό καθεστώς με σύμβαση απεριόριστη ως προς τη χρονική διάρκεια.

Ταυτόχρονα, οι δανειστές, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ισχυρίστηκαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να κινηθεί η αγορά των ακινήτων, με δεδομένη την ύφεση.

Σημειώνεται ότι ο νόμος των εμπορικών και επαγγελματικών μισθώσεων ορίζει σήμερα 12ετή ισχύ των συμβάσεων ενοικίασης των καταστημάτων και των γραφείων και στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θέλει να διώξει τον επιχειρηματία θα πρέπει να του καταβάλει αποζημίωση 24 μηνών. Αν δεν καταγγελθεί το μισθωτήριο, μέσα σε εννέα μήνες μετά το πέρας της 12ετίας, τότε αυτόματα παρατείνεται για άλλα τέσσερα χρόνια, δηλαδή στα 16.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...