Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Δίκοπο μαχαίρι για την Ελλάδα η επέμβαση στη Συρία

Η χώρα μας μπορεί να γίνει μέρος του προβλήματος είτε με εισροή μεταναστών είτε με πιθανή επιδείνωση των σχέσεων της χώρας μας με τα αραβικά φονταμενταλιστικά στοιχεία


Οι εξελίξεις στη Συρία αναβαθμίζουν τη διαπραγματευτική δυνατότητα της Ελλάδας στη συγκεκριμένη συγκυρία, αλλά την ίδια στιγμή ανεβάζουν το οικονομικό και γεωπολιτικό ρίσκο της ευρύτερης περιοχής, γεγονός που λειτουργεί αρνητικά για τη χώρα μας.

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει μιλώντας στο newmoney.gr ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Αθήνας Γιώργος Παγουλάτος, ο οποίος είχε διατελέσει διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργικού γραφείου επί κυβέρνησης Παπαδήμου.

Ο κ. Παγουλάτος εκτιμά ότι οι εξελίξεις ανεβάζουν τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, δεδομένου ότι διαθέτει υποδομές που μπορούν να φανούν χρήσιμες (βάσεις, αεροδρόμια) στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η χώρα μας εκ των πραγμάτων θεωρείται ένας σταθερός πόλος στην περιοχή και πιο αξιόπιστος συνομιλητής σε σχέση π.χ. με την Τουρκία.

Η άλλη όψη του νομίσματος, όμως, σύμφωνα με τον κ. Παγουλάτο, είναι ότι η Ελλάδα γίνεται μέρος του προβλήματος με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει είτε σε εισροή μεταναστών είτε σε σχέση με πιθανή επιδείνωση των σχέσεων της χώρας μας με τα φονταμενταλιστικά στοιχεία του Αραβικού κόσμου.

Επιπλέον, η όλη κατάσταση επιδεινώνει και το προφίλ ρίσκου της ευρύτερης περιοχής στην οποία εντάσσεται η Ελλάδα, πράγμα που είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα μας στη συγκεκριμένη συγκυρία, κατά την οποία επιδιώκει να διασφαλίσει την ταχύτερη δυνατή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ώστε να επανέλθει στις αγορές.

Πηγή: www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...