Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Μέτρα, φόροι, απολύσεις και μειώσεις μισθών στην νέα έκθεση του ΔΝΤ – Διαβάστε τι μας περιμένει

Για πρόοδο στη διόρθωση ανισορροπιών … αλλά και σημαντικές καθυστερήσεις και αποκλίσεις στο ελληνικό πρόγραμμα κάνει λόγο η έκθεση της Αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μας, τονίζοντας πως «η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα».

«Αν οι αρχές δεν αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της διαχείρισης των φορολογικών εσόδων με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός για το 2014 θα πρέπει και πάλι να επικεντρώνεται σε επώδυνες περικοπές δαπανών», ξεκαθαρίζει το ΔΝΤ, προειδοποιώντας την ελληνική κυβέρνηση πως εάν δεν πιάσει τους φοροφυγάδες για να αυξήσει τα έσοδα, τότε τα νέα μέτρα θα είναι αναπόφευκτα.

Ο επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν σχολίασε το περιεχόμενο της έκθεσης, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται πως η Ελλάδα είναι τώρα στο κατώφλι της επίτευξης πρωτογενούς ισοζυγίου, ένα «αξιοσημείωτο επίτευγμα» και «οι εξωτερικές ανισορροπίες έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά».

Στη συνέχεια, το ΔΝΤ αναφέρεται στον έκτο συνεχή χρόνο ύφεσης, την μείωση του ΑΕΠ και την αύξηση της ανεργίας, ενώ επισημαίνεται πως πίσω από την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων είναι οι «επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις» και τα «συμφέροντα», που επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα.

Το Ταμείο μάλιστα δίνει και παραδείγματα των μέτρων που δεν έχουν προχωρήσει όπως θα έπρεπε. Οι καθυστερήσεις στην τιμολόγηση των φόρων ακίνητης περιουσίας, οι υπερβάσεις στις δαπάνες για την υγεία και οι αδυναμίες στον μηχανισμό είσπραξης φόρων είναι κάποια από αυτά! Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ όπως και η Ε.Ε, δεν έχει πεισθεί με το εάν και κατά πόσον θα μπορέσει η Αθήνα να εφαρμόσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων το 2014, φωτογραφίζοντας τον κίνδυνο να παραμείνει για έναν ακόμα χρόνο το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ.

Ο Π. Τόμσεν υπογράμμισε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. «Οι αρχές μας διαβεβαίωσαν ότι είναι προσωρινές και ελπίζουμε ότι έτσι έχουν τα πράγματα», τόνισε. Παράλληλα, έκανε λόγο για ουσιαστική επανεξέταση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων στην επόμενη αξιολόγηση το φθινόπωρο, γεγονός που όπως είπε θα προσδιορίσει και τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Το Ταμείο χτυπά καμπανάκια κινδύνου, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Στην έκθεση καταγράφονται αναλυτικά όλα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας, σημειώνοντας πάντως ότι η Ελλάδα είναι εντός των στόχων!!!

Στην έκθεση σημειώνεται πως  τα κενά που εντοπίστηκαν έχουν κλείσει με πρόσθετα μέτρα, αλλά αυτά θα επαναξιολογηθούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2014, κατά τη διάρκεια της επόμενης αναθεώρησης.

Αν και αναγνωρίζουν οι συνεργάτες της Κ.Λαγκάρντ πως υπήρξε πρόοδος με τα έσοδα, τονίζουν πως τα αποτελέσματα στην είσπραξη δεν είναι τα επιθυμητά.

Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά για τις «εξόδους» από το δημόσιο αλλά και για τις νέες προσλήψεις τα «απαιτούμενα προσόντα», ενώ τονίζουν οι αρχές έκλεισαν την ΕΡΤ τον Ιούνιο και ότι «ανοίγουν ένα μικρότερο, πιο αποτελεσματικό σταθμό» .

Τέσσερα ρίσκα βλέπει το ΔΝΤ

Οι κίνδυνοι σε αυτές τις προβλέψεις είναι μεγάλοι, όπως σημειώνει το ΔΝΤ, και σχετίζονται κυρίως με τις αποκλίσεις στις δομικές μεταρρυθμίσεις, την έλλειψη ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ,την πιθανή πολιτική αστάθεια αλλά και τις συνεχιζόμενες αδύναμες οικονομικές επιδόσεις στην ευρωζώνη.

Θα συνεχίσουν να μειώνονται οι μισθοί

Μπορεί σύμφωνα με το ΔΝΤ η αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης να είναι ζητούμενο, ωστόσο το Ταμείο προβλέπει ότι οι μισθοί θα συνεχίσουν να μειώνονται τόσο φέτος (7%) όσο και το 2014 (1,5%) οδηγώντας σε συνολική πτώση άνω του 20% την περίοδο 2010-2014. Μετά η πραγματική αύξηση θα είναι περιορισμένη!!

Θέλουν εδώ και τώρα ομαδικές απολύσεις

Το Ταμείο θεωρεί άκαμπτο το υπάρχον καθεστώς και προαναγγέλλεται ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγές σε αυτό μέχρι το τέλος του έτους.

Το χρέος εξακολουθεί να μας απειλεί

Οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους παραμένουν τονίζει το Ταμείο, προειδοποιώντας πως αν οι επενδυτές δεν πιστέψουν στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε οι επενδύσεις και η ανάπτυξη δεν θα έρθουν ποτέ…

Το βασικό σενάριο στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ αναφέρεται ότι αυτό θα παραμείνει υψηλό το 2013 περίπου στο 176% του ΑΕΠ, πριν ξεκινήσει σταθερή υποχώρηση το 2015.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το χρέος αναμένεται να έχει μειωθεί στο 124% το 2020, αφού επιπρόσθετα έκτακτα μέτρα ανακούφισης της τάξης του 4% του ΑΕΠ καθοριστούν τη διετία 2014-2015. Το χρέος αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω γύρω στο 114% του ΑΕΠ το 2022!

star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...