Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Η τράπεζα του Ρέστη έδινε δάνεια στον... ίδιο

Η Καθημερινή φέρνει στο φως το πόρισμα ελέγχου της ΤτΕ για τη λειτουργία της F.B. Bank.

Του Γιαννη Σουλιωτη

Σοβαρές παρατυπίες στη λειτουργία της τράπεζας First Business Bank (FBB) του ομίλου Ρέστη διαπίστωσε σε σχετικό έλεγχό της η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Το εμπιστευτικό πόρισμα ελέγχου της ΤτΕ (Σεπτέμβριος 2012) αποτελεί τμήμα της δικογραφίας που σχηματίστηκε σε βάρος του επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη και συνεργατών του για ξέπλυμα χρήματος και υπεξαίρεση. Οπως προκύπτει από το Πόρισμα Ελέγχου της ΤτΕ που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Κ», ο έλεγχος στη FBB πραγματοποιήθηκε το διάστημα Μαΐου - Ιουλίου 2012, με αφορμή την πιστωτική επέκταση της τράπεζας και τις αλλαγές στη διοικητική ομάδα.

Μεταξύ των ευρημάτων του ελέγχου είναι ότι το α΄ εξάμηνο του 2012 το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο της FΒB (τα δάνεια δηλαδή προς επιχειρήσεις) ανερχόταν σε 55,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 17,2 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν σε εταιρείες συμφερόντων του ομίλου Ρέστη και 18,9 εκατ. ευρώ σε εταιρείες των μετόχων της FBB. Σύμφωνα με την ΤτΕ, τα δάνεια προς τις εταιρείες συμφερόντων του ομίλου Ρέστη δόθηκαν με ευνοϊκότερους, από τους συνήθεις, όρους.

Για παράδειγμα, η FBB κατά παρέκκλιση της τραπεζικής πρακτικής ενέκρινε χρηματοδοτήσεις προς εταιρείες συμφερόντων Ρέστη με εγγύηση τα ίδια τα χρήματα του δανείου! Ταυτόχρονα, σε αρκετές περιπτώσεις «προβληματικών» πελατών, τα προγράμματα αποπληρωμής των μακροπρόθεσμων και ομολογιακών δανείων κρίθηκαν από την ΤτΕ ως μη ρεαλιστικά καθώς δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν βάσει των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας. Επίσης, διαπιστώθηκαν μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις ακινήτων κατά την έγκριση πιστοδοτήσεων, ιδίως σε περιπτώσεις ξενοδοχειακών μονάδων και στεγαστικών δανείων.

Από τον έλεγχο προέκυψε επίσης ότι τα «ανοίγματα» (τα δάνεια δηλαδή) της τράπεζας προς εταιρείες του ομίλου Ρέστη ανέρχονταν συνολικά σε 45,3 εκατ. ευρώ. Αποκαλύπτεται μάλιστα ότι η τράπεζα δεν είχε συμπεριλάβει τα συγκεκριμένα δάνεια στις καταστάσεις που είχε υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τον Ιούνιο του 2012, τα Μεγάλα Χρηματοδοτικά Ανοίγματα (Μ.Χ.Α.) της FBB ανέρχονταν σε 611 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, παρατηρούν στο πόρισμά τους οι τρεις ελεγκτές της ΤτΕ υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο κατά 45 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή τα ανοίγματα προς τον βασικό μέτοχο και πρόεδρο του Δ.Σ. της τράπεζας Β. Ρέστη.

Στη δικογραφία που συνέταξαν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών κ. Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου επικαλούνται το πόρισμα ελέγχου της ΤτΕ σημειώνοντας ότι «εντοπίστηκαν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της τράπεζας που καθιστούσαν ιδιαιτέρως δυσχερή και τον ίδιο τον εποπτικό έλεγχο». Από την έρευνα που διενήργησαν (το πόρισμά τους υπεβλήθη στις 18 Ιουλίου στην εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς κ. Ελένη Ράικου) προέκυψε ότι το «αμαρτωλό» δάνειο της FBB προς την εταιρεία ΑAM Shipping S.A. για το οποίο ασκήθηκε δίωξη εναντίον του Β. Ρέστη και δύο συνεργατών του, δεν ήταν στην πραγματικότητα 5,8 εκατ. ευρώ αλλά 21,8 εκατ. ευρώ!

Από την έρευνα των εισαγγελέων αποκαλύφθηκε επίσης ότι:

Στις 29.5.2012, τρεις δηλαδή ημέρες πριν, η εξωχώρια εταιρεία ΑΑΜ Shipping S.A. αιτηθεί δάνειο ύψους 25 εκατ. ευρώ (31.5.2012), το Διοικητικό Συμβούλιο της FBB αποφάσισε την αντικατάσταση των μελών της Επιτροπής Δανείων.

- Μια ημέρα μετά την αίτηση της AAM Shipping S.A. η Διεύθυνση Επιχειρηματικής Πίστης πρότεινε στην Επιτροπή Δανείων την έγκριση δανείου 21,8 εκατ. ευρώ, 16 εκατ. ευρώ για την αγορά πλοίων και 5,8 εκατ. ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης.

- Η εταιρεία AAM Shipping S.A. συστήθηκε στις... 5 Ιουνίου 2012, τέσσερις ημέρες μετά την αίτηση για χορήγηση δανείου που είχε καταθέσει!

Στο μεταξύ όμως, στις 22.5.2012 η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ είχε δώσει εντολή για διενέργεια επιτόπιου ελέγχου στη FBB. Παρατηρούν οι εισαγγελείς: «το γεγονός ότι εντοπίστηκε από τον έλεγχο (σ.σ: το δάνειο των 5,8 εκατ. ευρώ) απέτρεψε την εκταμίευση και του δεύτερου ποσού των 16 εκατ. ευρώ. Οπως έχει επισημανθεί σε προηγούμενα δημοσιεύματα τα 5,8 εκατ. ευρώ μέσα από μια δαιδαλώδη διαδρομή offshore εταιρειών κατέληξε στον εφοπλιστή Β. Ρέστη και τα μέλη της οικογένειάς του.

Πηγή: Η Καθημερινή της Κυριακής
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...