Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Δίκτυο... σουβλατζίδικων πίσω από τους Τούρκους με τα όπλα στη Χίο

Η δικογραφία, οι «μεσάζοντες», το φορτίο με χασίς και το μυστικό του ταχύπλοου


Το «δίκτυο των... εστιατόρων» που φέρεται να υποστήριξε τη μεταφορά των μελών της τουρκικής οργάνωσης DHKP-C μέσω Χίου στη γειτονική χώρα διερευνά το τελευταίο 24ωρο η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. «Το Βήμα» παρουσιάζει άγνωστα στοιχεία της δικογραφίας για την υπόθεση της Χίου και του ρόλου των ελλήνων μεσαζόντων.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ήδη συλλάβει δύο ιδιοκτήτες εστιατορίων στο Παλαιό Φάληρο και στον Άγιο Δημήτριο, έναν «ντελίβερι» αλλά και συγγενείς τους που φαίνεται να ήσαν αυτοί που οργάνωσαν τη μετακίνηση των δύο μελών της τουρκικής οργάνωσης με το ταχύπλοο. Οι δύο συλληφθέντες, ηλικίας 55 και 34 ετών, που αναζητούνταν ήδη από τις τουρκικές Αρχές, είχαν μαζί τους βαρύ οπλισμό και εκτιμάται ότι θα επιχειρούσαν ένοπλη επίθεση στα τουρκικά παράλια.

Κύριο μέλημα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. είναι να διαπιστώσουν για ποιον λόγο παρασχέθηκε από τους έλληνες ιδιώτες βοήθεια στους τούρκους ενόπλους. Κύρια ένδειξη είναι ότι πρόκειται κυρίως για δίκτυο διακίνησης λαθρομεταναστών το οποίο συνεργάσθηκε με τους συλληφθέντες. Ωστόσο οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν φόβους μήπως πίσω από αυτό το κύκλωμα μεταφοράς κρύβονται έλληνες υποστηρικτές των τούρκων ενόπλων, κάτι που ενδεχομένως προκαλέσει προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εστίασε λοιπόν το ενδιαφέρον της σε κατάστημα με σουβλάκια στην οδό Πλουτάρχου στον Άγιο Δημήτριο που ανήκει σε άτομο τουρκικής καταγωγής. Αυτός εμφανιζόταν ως ο πρώτος ιδιοκτήτης του φουσκωτού που εντοπίσθηκε ανοικτά της Χίου με όπλα και εκρηκτικά. Στο κατάστημα αυτό δούλευε ως υπάλληλος ο 54χρονος Έλληνας που συνελήφθη σαν «καπετάνιος» του ταχύπλοου.

Ο τούρκος ιδιοκτήτης του εστιατορίου στον Άγιο Δημήτριο φέρεται να είχε παραχωρήσει το ταχύπλοο με ειδικό συμφωνητικό στον 54χρονο έλληνα υπάλληλό του. Ο 54χρονος είχε κατηγορηθεί και είχε αποφυλακισθεί πριν από έναν χρόνο για σοβαρή υπόθεση μεταφοράς χασίς και φαίνεται να αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Τους τελευταίους μήνες ο 54χρονος είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις και με έναν ακόμη τούρκο υπάλληλο του ίδιου εστιατορίου ο οποίος και διέμενε σπίτι του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, στη μεταφορά των τούρκων μεταναστών εμπλέκεται και ένας άλλος 50χρονος Έλληνας, ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Παλαιό Φάληρο, ο οποίος επίσης διατηρούσε επαφές με τούρκους ιδιώτες.

Η Αστυνομία αποδίδει στον 50χρονο που συνελήφθη μαζί με έναν 54χρονο Τούρκο έξω από το λιμεναρχείο της Χίου λίγη ώρα μετά τον εντοπισμό του ταχύπλοου οργανωτικό ρόλο στη μεταφορά των μελών της DHKP-C. Το άτομο αυτό φέρεται να είχε έλθει σε επαφή με τον 54χρονο έλληνα υπάλληλο του εστιατορίου στον Άγιο Δημήτριο προκειμένου να οργανώνουν μεταφορές τούρκων λαθρομεταναστών από Μυτιλήνη και Χίο στα τουρκικά παράλια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, έγιναν τέτοιου είδους διακινήσεις λαθρομεταναστών στο ανατολικό Αιγαίο και τον προηγούμενο Απρίλιο. Στις μεταφορές φέρεται να ήταν παρών και ο 22χρονος σπουδαστής της Σχολής Εμποροπλοιάρχων στον Ασπρόπυργο, ο οποίος επίσης συνελήφθη πάνω στο ταχύπλοο πριν από τέσσερις ημέρες. Ο 22χρονος φέρεται να εντάχθηκε στο δίκτυο λαθροδιακίνησης επειδή γνώριζε τον γιο ου του 50χρονου εστιάτορα από το Παλαιό Φάληρο ο οποίος συνελήφθη και αυτός ως συμμέτοχος στην υπόθεση.

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος του 54χρονου υπαλλήλου του εστιατορίου στον Άγιο Δημήτριο κ. Γεώργιος Κατσιάδας, «ο πελάτης μου πίστευε ότι επρόκειτο για μία μεταφορά αλλοδαπών από τη Χίο πιθανόν προς τη Μυτιλήνη. Στη Μυτιλήνη ήταν για τις καλοκαιρινές διακοπές του μαζί με την οικογένειά του που έχει σπίτι στο νησί. Στην κατοχή των δύο Τούρκων βρέθηκαν περισσότερα από 2.500 ευρώ που φαίνεται ότι θα πλήρωναν στους δύο Έλληνες οι οποίοι είχαν αναλάβει τη μεταφορά τους».

Για τα όπλα ο συνήγορος του 54χρονου ισχυρίζεται ότι «ήταν σε δύο σάκους και ο πελάτης μου δεν τα είχε δει. Εξάλλου όταν το Λιμενικό του ζήτησε να σταματήσει, δεν προέβαλε καμιά αντίσταση. Οφείλω να σας πω ακόμη πως ο πελάτης μου με διαβεβαιώνει ότι ποτέ δεν είχε καμιά σχέση με ελληνικές ή ξένες ένοπλες οργανώσεις και στόχος του ήταν μόνο τα χρήματα...»

Πλέον οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν κύριο μέλημά τους να εντοπίσουν τυχόν κρησφύγετο με όπλα των συλληφθέντων μελών της τουρκικής οργάνωσης αλλά και να ανακαλύψουν ποιοι είναι οι τροφοδότες τους με όπλα. Πάντως στελέχη της Αστυνομίας διευκρίνιζαν ότι δεν έχει προκύψει καμιά σχέση ελληνικών και τουρκικών ένοπλων ομάδων.

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ./tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...