Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

«Κοιτάσματα 1,7 τρισ. ευρώ σε Ιόνιο και Λιβυκό»

Πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις για «μαύρο χρυσό» σε Ιόνιο και Λιβυκό έγιναν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κρητών που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

Στο συνέδριο μίλησε ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός, ο οποίος είπε ότι σε περίπου 1,7 τρισεκατομμύριο ευρώ υπολογίζεται, σύμφωνα με ειδικούς, η αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ενώ, με βάση τις συμφωνίες που αφορούν την αξιοποίηση ενεργειακών κοιτασμάτων, το ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι θα έχει δικαίωμα στο 80% των κερδών, ενώ το 5% από αυτό το ποσοστό θα πάρουν οι κατά τόπους Περιφέρειες.

Επισήμανε ότι έχει μεγάλη σημασία η Κρήτη στην ελληνική ΑΟΖ και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας».

«Αφού ξεπεράσαμε μερικές δυσκολίες που είχαμε σε επίπεδο Ε.Ε., τώρα πάνε καλά τα πράγματα, με την ψηφοφορία που έγινε στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τώρα την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, στον ελληνικό χώρο υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία που καταλαβαίνει ότι η ΑΟΖ είναι πάρα πολύ σημαντική και τώρα περνάμε και στο στάδιο ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, για να ξέρουν ότι το 5% που προβλέπεται από τις απολαβές του ελληνικού Δημοσίου θα είναι για τις Περιφέρειες. Αρα είναι κάτι πολύ σημαντικό για να αναπτύξουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης μέσω της ανάκαμψης που προσφέρει η ΑΟΖ», επισήμανε ο κ. Λυγερός. Για τις οικονομικές διαστάσεις των επενδύσεων που εκτιμάται ότι θα γίνουν στην Κρήτη αν προχωρήσουν κανονικά οι έρευνες, ο κ. Λυγερός τόνισε: «Σκεφτείτε ότι ενός σταθμού υγροποίησης, χρησιμοποιώντας έναν αγωγό και έναν σταθμό εξόρυξης, η κατασκευή χρειάζεται 4.500 άτομα, και 100.000 άτομα η φάση της λειτουργίας του. Φυσικά, όταν βρίσκεται στο ερευνητικό επίπεδο, είναι οι εταιρείες που διαχειρίζονται το θέμα, αλλά όταν είναι σε φάση λειτουργίας, έχουμε τον τοπικό πληθυσμό που χρησιμοποιείται ανάλογα με τις ικανότητες που έχει και την εξειδίκευση που χρειάζεται». Και ο κ. Λυγερός συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο αυτό θα παίξουν καθοριστικό ρόλο τα τμήματα των πανεπιστημίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης, που ασχολούνται με τη γεωλογία, τη σεισμολογία και τους υδρογονάνθρακες.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις που γίνονται για την αξία των κοιτασμάτων νότια της Κρήτης, ο κ. Λυγερός, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφων, υπογράμμισε ότι «αυτό που μπορούμε να πούμε σε γενικές γραμμές είναι ότι στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης συνολικά η αξία των κοιτασμάτων κυμαίνεται σε μια τάξη μεγέθους 1,7 τρισ.» και πρόσθεσε ότι ακόμα και αν υπολογίσει κανείς ότι το μισό του συγκεκριμένου ποσού θα πάει για να καλυφθεί το κόστος, το ελληνικό Δημόσιο πρόκειται να πάρει περίπου το 80% επί των κερδών, ενώ το 5% από το ποσό που αναλογεί στο Δημόσιο θα πάει στην Περιφέρεια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ /enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...