Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Στο τραπέζι απολύσεις και επίταξη για την απεργία στο μετρό

Στα άκρα έχει οδηγηθεί η κόντρα κυβέρνησης και εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς, με τον υπουργό Μεταφορών, Κ.Χατζηδάκη να στέλνει αυστηρό μήνυμα στα σωματεία, υποστηρίζοντας ότι «η κοινωνία είναι απέναντι και η κυβέρνηση δεν έχει άλλο περιθώριο από το να εφαρμόσει το νόμο». 

Οι εργαζόμενοι στο μετρό πάντως συνεχίζουν ακάθεκτοι προχωρώντας και σήμερα, Τετάρτη – για 7η συνεχή ημέρα – σε νέα 24ωρη απεργία. Η διοίκηση του μετρό προσέφυγε εκ νέου στη δικαιοσύνη το πρωί της Τρίτης κατά της χθεσινής απεργίας και, όπως ανακοίνωσε, κρίθηκε παράνομη. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και σήμερα, προειδοποιώντας παράλληλα ότι εφόσον εξαντληθούν και τα ένδικα μέσα θα «εφαρμόσει το νόμο». Από την πλευρά της η εισαγγελία ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με τις καταγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης περί «αδειούχων» απεργών.

Ο υπουργός Μεταφορών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι μαζί με τις υπερωρίες, τα νυχτερινά και τα επιδόματα ο μέσος μισθός στο μετρό είναι 3083 ευρώ το μήνα, στον ΗΣΑΠ 4095 και στο τραμ 2542, μεικτά. Χωρίς τα δώρα, τις Κυριακές, τα νυχτερινά και τις υπερωρίες ο μέσος μισθός είναι 2.500 ευρώ στο Μετρό, 3.286 στον ΗΣΑΠ και 2.167 στο τραμ, μεικτά.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε επίσης, ότι ο στόχος είναι με το ενιαίο μισθολόγιο να κατέβουν μεσοσταθμικά οι μισθοί στα 1.900 ευρώ και επισήμανε ότι η μέγιστη μείωση θα είναι 25%, ενώ στους χαμηλόμισθους δε θα υπάρξουν επιπτώσεις.

Αναφερόμενος στην εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε από την προϊστάμενη της Eισαγγελίας Αθηνών με αφορμή δημοσιεύματα για μικρή συμμετοχή των εργαζομένων, καθώς δηλώνουν ασθενείς, ο υπουργός υπογράμμισε «θέλουν να πληρώνονται στις απεργίες, αλλά αν θα πληρωθούν είναι άλλη ιστορία». Επιπλέον υποστήριξε ότι από ορισμένους απεργούς που χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να καλυφθούν, «γίνεται μία καταστρατήγηση των διατάξεων του νόμου και για αυτό θα το δούμε και σε νομοθετικό επίπεδο».

Στο μεταξύ, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προσέφυγε χθες κατά των κινητοποιήσεων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο τις έκρινε παράνομες. Στην ίδια κίνηση αναμένεται να προχωρήσει και σήμερα.

«Έχοντας εξαντλήσει τις διαδικασίες διαλόγου και τα ένδικα μέσα με τα οποία η δικαιοσύνη κατά συρροή κήρυξε τις κινητοποιήσεις παράνομες, η εταιρία δεν θα παραμείνει απαθής απέναντι στην ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και τη συνεχιζόμενη παρανομία και θα προχωρήσει στην απόλυτη εφαρμογή του συνόλου των συνεπειών του νόμου» ανέφερε η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ και κάλεσε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποίησε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος, τονίζοντας ότι προβλέπονται απολύσεις και επιστράτευση.

Πως θα κινηθούν τα ΜΜΕ

Ακινητοποιημένοι θα μείνουν για ακόμη μία ημέρα οι συρμοί του μετρό, ενώ κινητοποιήσεις θα γίνουν και στα άλλα μέσα μεταφοράς. Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα, εκτός από την 24ωρη στο Μετρό, θα γίνει στάση εργασίας σε ΗΣΑΠ και Τραμ από 12:00 έως 16:00. Τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν κανονικά.
  • Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας στα λεωφορεία 11:00-16:00.
  • Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου στάση εργασίας σε όλα τα Μέσα
  • Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου απεργία σε όλα τα Μέσα, συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...