Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΙΕΡΕΑ ΓΙΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ 80ΧΡΟΝΟΥ: Εδώ παπάς, εκεί... μισό εκατομμύριο

Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δωρεά με το ζόρι δεν γίνεται, όπως έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, που καταδίκασε για «απάτη» έναν ιερέα και το συγγενή ενός 80χρονου, ο οποίος «χάρισε» 500.000 ευρώ στον Ιερό Ναό Αγίου Ραφαήλ Μετεώρων Θεσσαλονίκης.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων στον πρώτο, τεσσάρων χρόνων και τεσσάρων μηνών στον εξάδελφο του θύματος, ο οποίος κατηγορείται επιπλέον και για «ψευδορκία», ενώ αθώωσε άλλα τρία μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Στους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του «πρότερου έντιμου βίου» και των «μη ταπεινών ελατηρίων». Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ο δωρητής μεταβίβασε τα μετρητά που κατείχε με τη θέλησή του, και ότι όλο το χρηματικό ποσό δαπανήθηκε για την αποπεράτωση και τον εξωραϊσμό του ναού.

Ο τραπεζικός υπάλληλος, που κατέθεσε ως μάρτυρας, επιβεβαίωσε τα λεγόμενά τους, ενώ τα ανίψια, που διεκδίκησαν την περιουσία μετά το θάνατο του θύματος, ανέφεραν ότι ο θείος τους έγινε πολιτικός πρόσφυγας, μετά τον εμφύλιο πόλεμο, και ότι δεν είχε τόσο καλές σχέσεις με την Εκκλησία, έτσι ώστε να δωρίσει μισό εκατομμύριο ευρώ. Η ποινική δίωξη κινήθηκε μετά την έγκληση που υπέβαλε η σύζυγος του θύματος, η οποία ήταν παρούσα κατά τη μεταβίβαση του χρηματικού ποσού και υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα.

Σε σύγχυση

Στη δικογραφία αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι «εκμεταλλεύτηκαν την εξασθένηση της σκέψης και την κατάσταση συγχύσεως, στην οποία βρισκόταν ο σύζυγος της εγκαλούσας, λόγω καρκίνου του προστάτη και κίρρωση ήπατος από τα οποία έπασχε, για την αντιμετώπιση των οποίων ελάμβανε το φάρμακο Inderal, το οποίο μπορεί να επιφέρει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως είναι νευροψυχικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, ψύχωση, ψευδαισθήσεις, σύγχυση κ.ά.

»Ετσι τον έπεισαν να προβεί στη δωρεά μικρού, μη εξακριβωθέντος χρηματικού ποσού, υπέρ του Ιερού Ναού και τον μετέφεραν στο υποκατάστημα της τράπεζας. Ανέλαβε ολόκληρο το ποσό, ύψους 500.000 ευρώ, που υπήρχε κατατεθειμένο σε κοινό, με τη σύζυγό του, λογαριασμό και το μετέφερε στον τραπεζικό λογαριασμό του ανωτέρω Ιερού Ναού». Οι συγγενείς έχουν κερδίσει την αγωγή αποζημίωσης και η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει στα πολιτικά δικαστήρια, όπου «κατέθεσε ψευδώς» ο εξάδελφος του θύματος ότι ο δωρητής-συγγενής του είχε πλήρη γνώση για τη μεταβίβαση των χρημάτων.

«Οι επίτροποι του Ι.Ν. Αγίου Ραφαήλ αθωώθηκαν επειδή αποδείχθηκε ότι οι κατηγορίες εναντίον τους ήταν αβάσιμες. Το δυστύχημα σ' αυτή την περίπτωση είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι, πριν από την αθώωσή τους, έχασαν τα σπίτια τους επειδή επισπεύστηκαν οι πλειστηριασμοί και χρειάζεται πλέον μεγάλος και πολυέξοδος αγώνας για την επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση.

»Ολα τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου εκδιώχθηκαν και έχασαν τις περιουσίες τους όχι για πράξεις που αφορούσαν το δικό τους όφελος, αλλά το όφελος του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας. Η έκθεση των ορκωτών λογιστών απέδειξε ότι τα χρήματα της δωρεάς του δήθεν εξαπατηθέντος δωρητή καταναλώθηκαν μέχρι τελευταίου ευρώ στη δαπάνη κατασκευής του Ι. Ναού, των χώρων παρασκευής και διανομής του συσσιτίου στους άπορους και τα ορφανά της ενορίας», δήλωσε στην «Ε» ο ποινικολόγος Χαράλαμπος Αποστολίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...