Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Πέθανε το βρέφος που νοσηλευόταν με ασιτία

Έχασε τη μάχη για τη ζωή το μόλις 33 ημερών αγοράκι, που είχε μεταφερθεί από τη Λέρο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, με συμπτώματα ασιτίας.

Το βρέφος μπήκε στη Μονάδα με πολυοργανική ανεπάρκεια και παρουσίασε συμπτώματα σήψης.

Οι γιατροί από την αρχή ήταν επιφυλακτικοί για την εξέλιξη της κατάστασης, έκαναν ωστόσο υπεράνθρωπες προσπάθειες να το κρατήσουν στη ζωή.

Εντέλει, το βρέφος υπέκυψε αργά το μεσημέρι.

Δε μπορεί να χωρέσει ανθρώπου νους πως ένα μωράκι μόλις 33 ημερών, άφησε την τελευταία του πνοή από ασιτία και υποθερμία. Ο διοικητής του Κρατικού Θεραπευτηρίου Κέντρου Υγείας Λέρου, Δημήτρης Καρανικόλας μίλησε με κάθε λεπτομέρεια για την ημέρα που η 24χρονη μητέρα αποφάσισε να πάει το μωρό της στον γιατρό: "Έχουμε έναν παιδίατρο στη Λέρο, ο οποίος πραγματικά είναι ήρωας. Υπηρετεί το νοσοκομείο εδώ τα τελευταία 20 χρόνια, βρίσκεται πάνω από το τηλέφωνο 24 ώρες το 24ωρο. Όλα τα παιδιά της Λέρου έχουν περάσει από αυτόν τον γιατρό κι ο ίδιος είναι πατέρας 14αρων παιδιών!

Ο συγκεκριμένος παιδίατρος δεν ήταν σε καμία Κω, σε καμία Ρόδο, βρισκόταν στη Λέρο. Το περιστατικό δεν ήρθε ξανά στο νοσοκομείο εκτός της ημέρας Σαββάτου. Ήρθε με τον σύντροφό της, 10:32 και 10.37 ο παιδίατρος ήταν στο νοσοκομείο και είδε το μωρό. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι υπήρχε μια τέτοια κατάσταση... Του δώσαμε άμεσα τις πρώτες βοήθειες, ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Κάναμε όσα έπρεπε να κάνουμε... Εγώ βρισκόμουν σε ταξίδι και ήρθα αμέσως στο νοσοκομείο.

Έβαλαν ορό στο μωρό και κάπως ανταποκρίθηκε στην αρχή. Στη συνέχεια πήρα άμεσα το Υπουργείο, ο γιατρός επικοινωνούσε με το ΕΚΑΒ για τη διακομιδή του μωρού διότι ήταν πολύ σοβαρό το περιστατικό. Τους είπε για άμεση αερομεταφορά. Και πράγματι το Υπουργείο έστειλε ελικόπτερο στις 18:00, το πήρε και το πήγε στην Κρήτη.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν υπήρχε θέμα οικονομικό και ότι  δεν μπορούσαν να αγοράσουν γάλα στο μωρό. Καταρχάς βρισκόμαστε σε έναν μικρό τόπο που παρόλο που δεν ήταν συντοπίτες, όλοι θα βοηθούσαμε και θα δίναμε γάλα για το μωρό. Ούτε ο χώρος που έμενε ήταν ακατάλληλος, ούτε οικονομικό πρόβλημα υπήρχε. Σαν άνθρωπος η μητέρα έδειχνε καλά και μιλούσε φυσιολογικά... Αλλά σύμφωνα με την κατάσταση του μωρού τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Το μωρό δεν είχε ακαθαρσίες αλλά από τη στιγμή που δεν το αλλάζεις τακτικά, δημιουργούνται διάφοροι ερεθισμοί στο δέρμα. Αυτό πρέπει να γινόταν, δεν το άλλαζε τακτικά. Εμείς δεν τη ρωτήσαμε κάτι. Αυτά είναι δουλειά της αστυνομίας, εμείς από την ίδια μάθαμε ότι το μωρό δεν έτρωγε τις τελευταίες δυο ημέρες. Δεν γίνεται μέσα σε δυο μέρες να πάρει αυτή την πορεία το μωρό... Είχε φτάσει 3 κιλά το μωρό, από τα 3,5 που γεννήθηκε. Η διάγνωση εδώ ήταν ασιτία και υποθερμία.

Στο μπλογκ, αν ήταν η ίδια, δεν λέει αλήθειες. Εδώ έχουμε δύο παιδίατρους, όχι έναν. Το νοσοκομειακό και τον ιδιωτικό. Δεν είχε φύγει καθόλου εκτός νησιού ο γιατρός. Ο δικός μας το ανέλαβε από την πρώτη στιγμή. Ακόμη και στα επείγοντα να είχε έρθει άλλη μέρα, θα το είχαμε καταγράψει."

Ο σύντροφος της κοπέλας δεν ήταν ο πατέρας του παιδιού. Η 24χρονη μητέρα βρισκόταν στη Λέρο τους τελευταίους 2 μήνες κι έμενε μαζί με τον υπαξιωματικό σύντροφό της, που βρίσκεται 1,5 χρόνο στο νησί, και το μωρό της, σε ένα διαμέρισμα ξενοδοχείου, όπως συνηθίζουν να κάνουν οι στρατιωτικοί.

Ο Δήμαρχος Λέρου κ. Κόλιας Μιχάλης, αποκάλυψε πως ολόκληρο το νησί έχει αναστατωθεί με την υπόθεση και το θάνατο του μωρού.
 
“Η μητέρα του μωρού δεν είναι από τη Λέρο. Είχε έρθει στο νησί τους τελευταίους μήνες, γέννησε εδώ και την φιλοξενούσε ένας στρατιωτικός στο σπίτι του. Γέννησε στο νοσοκομείο της Λέρου στις 13 Δεκεμβρίου ένα υγιέστατο αγοράκι, το οποίο μεταφέρθηκε το Σάββατο στο νοσοκομείο με υποθερμία και σοβαρά προβλήματα στο σώμα του και ασιτία.”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.
 
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μητέρα δεν είχε οικονομικό πρόβλημα και δεν ζήτησε βοήθεια, ούτε απευθύνθηκε σε κάποιο κρατικό φορέα, όλες αυτές τις μέρες. “Η μητέρα δεν ζήτησε βοήθεια από κανέναν, ούτε από ψυχολόγο, ούτε από κάποιο κοινωνικό φορέα ή το νοσοκομείο του νησιού. Κανείς δεν ήξερε ότι υπήρχε πρόβλημα, μέχρι τη στιγμή που το μωρό μεταφέρθηκε σε άσχημη κατάσταση στο νοσοκομείο της Λέρου. Επειδή το είδα το μωρό ήταν σε επιεικώς άσχημη κατάσταση”.
 
Υπήρχε κάποιος άλλος δίπλα στη γυναίκα αυτές τις μέρες;
 
Το μωρό το μεγάλωνε η κοπέλα. Ο στρατιωτικός ήταν στη μονάδα που υπηρετούσε και για κάποιες μέρες στην αρχή είχε έρθει στο σπίτι του η μητέρα του για να βοηθήσει την κοπέλα. Γενικά η νεαρή δεν κυκλοφορούσε πολύ και εγώ προσωπικά δεν την είχα δει πολλές φορές”.
 
Τώρα ποια είναι η κατάσταση;
 
“Μετά τη μεταφορά του μωρού στο νοσοκομείο, ενημερώθηκε ο εισαγγελέας στην Κω, η αστυνομία πήρε καταθέσεις και η υπόθεση θα πάει στη Δικαιοσύνη”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...