Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ελεύθερο ωράριο στα φαρμακεία - «Λουκέτο» βάζουν οι φαρμακοποιοί

Απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων «από τον ασφυκτικό έλεγχο της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου των φαρμακοποιών», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας, μετά την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για συνέχιση της αναστολής χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Κλείνουν σήμερα Τρίτη τα φαρμακεία Αθήνας και Πειραιά, ενώ γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι την Τετάρτη.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του φαρμάκου στη «συνδικαλιστική» ηγεσία των φαρμακοποιών, αναφέροντας ότι μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις τους για συνέχιση των κινητοποιήσεων «διακόπτεται η πορεία της μέχρι τώρα συνεργασίας μας. Εκβιάζουν, για μία ακόμη φορά, την ελληνική κοινωνία και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μέσω της αδικαιολόγητης συνέχισης των απεργιακών τους κινητοποιήσεων», δήλωσε ο υπουργός μιλώντας για μια σειρά μέτρων που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας, προς την κατευθυνση της απελευθέρωσης, προειδοποιώντας παράλληλα τους φαρμακοποιούς ότι και «όποιες άλλες αποφάσεις ακολουθήσουν, στην ίδια αιτία θα οφείλονται, αν άμεσα δεν ανασταλούν οι αδικαιολόγητες κινητοποιήσεις, τις οποίες με πρωτοβουλία τους και εισηγήσεις τους οι συνδικαλιστές επιβάλλουν».

Έτσι, καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις των φαρμακοποιών και «αποκλείονται οι μεσάζοντες φαρμακευτικοί σύλλογοι, οι οποίοι λειτουργούν σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων των μελών τους», με διάταξη νόμου, η οποία κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, προστατεύεται το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, το οποίο αποσυνδέεται πλήρως από το ωράριο και το καθεστώς της εφημερίας και της διανυκτέρευσης και, τέλος, αφαιρείται η δικαιοδοσία επιβολής χρηματικών ποινών από τους φαρμακευτικούς συλλόγους στα μέλη τους, τα οποία εργάζονται με ελεύθερο ωράριο και οι μέχρι σήμερα επιβληθείσες ποινές ακυρώνονται, ενώ καλούνται οι διοικήσεις των συλλόγων να επιστρέψουν τα καταβληθέντα ποσά.

«Είναι γνωστό ότι από όποια πλευρά επιδεικνύεται αδιαλλαξία, μόνον αρνητικές συνέπειες προκαλούνται για την πλευρά αυτή και εν προκειμένω για τον κλάδο των φαρμακοποιών», αναφέρει ο υπουργός, καλώντας τους φαρμακοποιούς να «αξιολογήσουν το γεγονός ότι οι τελευταίες εξελίξεις οφείλονται, αποκλειστικά και μόνον, στην τακτική των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων».

Ο υπουργός κάνει λόγο για αθέτηση από τη συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών πρόσφατης συμφωνίας (26/11/2012) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «περί αναστολής των κινητοποιήσεων και εύρυθμης λειτουργίας των φαρμακείων», διευκρινίζοντας ότι πλέον «οι προσεχείς πληρωμές των οφειλών του Οργανισμού προς τους παρόχους Υγείας θα γίνονται ισοτίμως προς όλους και δεν θα καταβάλλονται κατά προτεραιότητα προς οποιονδήποτε κλάδο».

Ο υπουργός ισχυρίζεται ότι οι δεσμεύσεις για την πληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς, έχουν τηρηθεί πλήρως και σε βάρος των πληρωμών άλλων παρόχων Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει τις δαπάνες προς τα φαρμακεία μέχρι το μήνα Αύγουστο.

«Λυπούμεθα, διότι η ομόφωνη αξίωση των συνδικαλιστών φαρμακοποιών, όπως η πολιτική ηγεσία τηρεί μονομερώς και επακριβώς τις δεσμεύσεις της, ενώ οι ίδιοι επιμένουν στην αδιάλλακτη τακτική τους, στερείται ηθικής νομιμοποιητικής βάσεως και είναι ξένη και ανάλγητη προς τις παρούσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες της πατρίδος μας και τις δοκιμασίες τις οποίες υφίσταται η ελληνική κοινωνία.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής χαρακτηρίζουν «ψευδέστατες και κατασυκοφαντικές» τις δηλώσεις του κ. Λυκουρέντζου.
Οι φαρμακοποιοί Αττικής και Πειραιά κλείνουν αύριο Τρίτη τα φαρμακεία τους, ενώ οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά συγκαλούν Γενική Συνέλευση την Τετάρτη, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και να λάβουν αποφάσεις για την πορεία του κλάδου.

«Φαίνεται ότι ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος δεν επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης και την επίλυση του προβλήματος», αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, και προσθέτει ότι «αιτία της αναταραχής που υπάρχει είναι η διαρκής ασυνέπεια του ιδίου και του ΕΟΠΥΥ.

«Παραβιάζουν τους νόμους, παραβιάζουν τις δεσμεύσεις τους, τις συμφωνίες τους και προσπαθούν με αυταρχισμό να επιβάλλουν το δίκαιο του ισχυρού», καταλήγει ο κ. Αμπατζόγλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...