Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Κριτική κατά της τρόικας από Ευρωπαίους βουλευτές και δημοσιογράφους

Στην «ακρόαση» στην οποία προσκλήθηκε η τρόικα από τους ευρωβουλευτές της σοσιαλιστικής ομάδας στις Βρυξέλλες, αναφέρεται άρθρο του ιστότοπου Μεντιαπάρτ, του οποίου ιδρυτής είναι ο πρώην διευθυντής της Μοντ, Εντουϊ Πλενέλ.
Με τίτλο «η ελληνική «Τρόικα» δέχεται πιέσεις από τους ευρωβουλευτές», ο συντάκτης Λουντοβίκ Λαμάν, υπογραμμίζει ότι «είναι η πρώτη φορά» που καλούνται για να υπερασπισθούν την αποτελεσματικότητα της δράσης τους οι υπεύθυνοι τέτοιου επιπέδου.
Πρόκειται για τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ Γιοργκ Ασμουσεν και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν.
«To τρίο αυτό, άγνωστο για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων, καθορίζει εδώ και δύο χρόνια περίπου τις βασικές επιλογές για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση», λέει ο συντάκτης και προσθέτει:
«Τα αποτελέσματά τους είναι δύσκολο να τα υπερασπισθεί κανείς στη χώρα, αφού η ύφεση έφθασε το 6,7% το 2011, η δε ανεργία ξεπέρασε το 21% στις αρχές του τρέχοντος έτους, ενώ παραμένουν ακόμη έντονες οι ανησυχίες για το μέλλον της χώρας».
Η περιγραφή της ακρόασης δεν κολακεύει ιδιαίτερα τους τρεις αξιωματούχους.
«Απαντούν σε δεκάδες ερωτήματα των ευρωβουλευτών σε αγγλικά που δεν είναι πάντα σαφή, χωρίς να σηκώσουν το κεφάλι από τις σημειώσεις που τους έχουν ετοιμάσει οι σύμβουλοί τους» λέει ο συντάκτης.
Ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, εξηγεί τους λόγους της πρωτοβουλίας αυτής των σοσιαλιστών να κληθούν «σε απολογία» οι τρεις αξιωματούχοι:
«Η τρόικα», λέει ο Χ. Σβόμποντα « δεν είναι επαρκώς διαφανής στον τρόπο λειτουργίας της και δεν φαίνεται να πετυχαίνει ιδιαίτερα αποτελέσματα. Θα πρέπει να είναι περισσότερο υπόλογη ενώπιον των εκλεγμένων και αυτή η συνάντηση αποτελεί ένα πρώτο ταπεινό βήμα».
«Οι τρεις άνδρες της Τρόικας μου θυμίζουν τους τρεις πιθήκους ενός κινέζικου μύθου: δεν βλέπουν, δεν ακούν, δεν μιλούν…», δήλωσε από πλευράς του ο ευρωβουλευτής Ρόμπερτ Γκέμπελς από το Λουξεμβούργο, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα.
«Όσο περισσότερο εφαρμόζει η Ελλάδα τα μέτρα του Μνημονίου, τόσο περισσότερο βουλιάζει στην ύφεση. Θα αναγνωρίσει άραγε κάποτε η Τρόικα ότι έχει πάρει λάθος δρόμο;» αναρωτιέται η ευρωβουλευτής Ελίζα Φερέιρα από την Πορτογαλία.
Με μεσότιτλο «Άνθρωποι ξεθεωμένοι» ο συντάκτης περιγράφει τις δυσκολίες του κόσμου στην Ελλάδα, ενώ υπογραμμίζει ότι «για την επιτυχία της οικονομίας είναι απαραίτητη η κοινωνική δικαιοσύνη».
«Άκαμπτοι στις θέσεις τους οι τρεις «εμπειρογνώμονες» δεν αποσταθεροποιήθηκαν και υπερασπίστηκαν τις αρετές της λιτότητας» γράφει ο συντάκτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...