Σε περίπου 10.000 ανέρχονται οι Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με στοιχεία της πρεσβείας της Ελλάδας στη Λευκωσία, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από αυτούς οι 2.000 είναι άνεργοι και λαμβάνουν για περίοδο έξι μήνων επίδομα από την Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο αντιστοιχεί στο 60% του μισθού τους τον τελευταίο χρόνο.
Με αφορμή δημοσίευμα της αγγλόφωνης εφημερίδας «Financial Mirror» στο οποίο αναφέρεται ότι «Χιλιάδες Eλλαδίτες ρίχνουν άγκυρα στην Κύπρο ευελπιστώντας σε ένα καλύτερο μέλλον», η ελληνική πρεσβεία παραπέμπει στην ετήσια έκθεσή της για το 2010, στην οποία αναφέρεται ότι η τουριστική-επισιτιστική βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο αποτελούν την κύρια προτίμηση των Ελλήνων πολιτών και ακολουθεί ευρύ φάσμα διαφόρων επαγγελμάτων.
Επίσης, επισημαίνεται ότι τα κέρδη όλων των εταιρειών στην Κύπρο φορολογούνται μόλις με 10%, κάτι που οδήγησε τους τελευταίους 20 μήνες 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις να δηλώσουν την έδρα τους στη μεγαλόνησο.
Πιο αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία της πρεσβείας, το 20,9% των Ελλήνων ενδιαφέρονται να εργαστούν ως προσοντούχοι ειδικοί, το 17,1% ως τεχνίτες παραγωγής, το 17,1% ως υπάλληλοι υπηρεσιών, το 14,1% ως ανειδίκευτοι εργάτες, το 12,4% ως τεχνικοί βοηθοί, το 10% ως γραφείς- δακτυλογράφοι, το 4,8% ως χειριστές μηχανημάτων και το 2,6% ως διευθυντές- διοικητικοί.
Παράλληλα, στον κυπριακό δημόσιο τομέα όλο και περισσότεροι Έλληνες πολίτες υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στις σχετικές εξετάσεις για διάφορες κρατικές θέσεις. Επίσης, μεταξύ των υποψηφίων για διορισμό στην κυπριακή εκπαίδευση, το 20% είναι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης από την Ελλάδα και το 10% είναι δάσκαλοι.
Εξάλλου, ο τομέας της υγείας, δημόσιος και ιδιωτικός, προσελκύει επίσης τους Ελλαδίτες επιστήμονες, όπως εντατικολόγους, αναισθησιολόγους, ακτινολόγους, ορθοπεδικούς και βοηθητικό ή παραϊατρικό προσωπικό.
Σύμφωνα με την ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία, η Κύπρος για τους Έλληνες πολίτες «θεωρείται ένα ασφαλές λιμάνι για μετανάστευση κυρίως λόγω της κοντινής απόστασης, της ίδιας γλώσσας και κουλτούρας, αλλά και των μικρών κρουσμάτων εγκληματικότητας». Παράλληλα, ο χαμηλός εταιρικός φόρος σε σύγκριση με την Ελλάδα και το χαμηλό ποσοστό εισφοράς των εργαζομένων που πρέπει να καταβάλουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κάνει την εργασία στην Κύπρο ιδιαίτερα ελκυστική.
Επιπλέον, το κυπριακό νηολόγιο λόγω του χαμηλού εταιρικού φόρου είναι από τα μεγαλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς πολλά πλοία ταξιδεύουν σήμερα υπό κυπριακή σημαία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Κάντε το σχόλιό σας!