Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Το πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ιράν θα εκτινάξει τις τιμές!

Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από την επιβολή απαγόρευσης εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν και ήδη παράγοντες της αγοράς εκφράζουν φόβους για εκτίναξη των τιμών στη χώρα μας. Με δεδομένη την υψηλή εξάρτηση μας από τις εισαγωγές Ιρανικού πετρελαίου (συγκεκριμένα, το μερίδιο του Ιρανικού πετρελαίου στις προμήθειες των ΕΛΠΕ αγγίζει το 22%), η απόφαση που εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στα διαθέσιμα αποθεματικά της ελληνικής αγοράς καυσίμων.

Ο Τομεάρχης Υποδομών Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, περιγράφει με μελανά χρώματα της επιπτώσεις του εμπάργκο. Υπό την απειλή των απαγορεύσεων στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, οι τιμές υγρών καυσίμων κινήθηκαν ανοδικά, με αποτέλεσμα η μέση τιμή της αμόλυβδης να έχει διαμορφωθεί, από τις 23/01/2012, στο 1,705 ευρώ ανά λίτρο, παρουσιάζοντας αύξηση 8 λεπτών μέσα σε ένα μήνα. Παράλληλα, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε από τα 95 – 97 λεπτά ανά λίτρο, στα μέσα Δεκεμβρίου, στο 1,01 ευρώ.

Ο κίνδυνος η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με μια σοβαρή ενεργειακή κρίση γίνεται εντονότερος εν μέσω των απειλών του Ιράν για διακοπή της παροχής πετρελαίου προς την Ευρώπη ως απάντηση στην απόφαση της τελευταίας για επιβολή κυρώσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μια τέτοια εξέλιξη θα επέφερε επιπρόσθετη αύξηση των τιμών κατά 20 έως 30 %.
Είναι απολύτως απαραίτητο να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλισθεί η τροφοδοσία των ελληνικών διυλιστηρίων, ή να εξασφαλισθεί εναλλακτικός προμηθευτής. Επιπλέον, εν μέσω κρίσης, αλλά και σφοδρού χειμώνα, οι έλληνες καταναλωτές δεν πρέπει να πληγούν από τις αποφάσεις της Ε.Ε. Η ανοδική πορεία των τιμών πρέπει να ανακοπεί πάση θυσία.                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...