Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Στέφανος Ληναίος: "Μου κόβουν το ρεύμα από το θέατρο γιατί δεν μπορώ να πληρώσω το χαράτσι της ΔΕΗ"

Κόβουν το ρεύμα στο θέατρο «Αλφα». Τελεσίγραφο της ΔΕΗ έφτασε στον Στέφανο Ληναίο, ιδρυτή και εμψυχωτή του ιστορικού θεάτρου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Δεριγνύ, απαιτώντας να πληρώσει άμεσα το «χαράτσι» της ΔΕΗ, διαφορετικά απειλείται με διακοπή ηλεκτροδότησης του θεάτρου. Ο θεατράνθρωπος καλείται να πληρώσει έκτακτη εισφορά ύψους 4.580 ευρώ, με την προθεσμία ήδη να έχει λήξει.

Σε επιστολή που έστειλε ο Στέφανος Ληναίος στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου Αθηναίων και κοινοποίησε και στη ΔΕΗ δηλώνει ότι αδυνατεί να εξοφλήσει το «χαράτσι», που το χαρακτηρίζει «παράνομο και απάνθρωπο». «Το μόνο μου έσοδο, εκτός από την υποτυπώδη σύνταξή μου, είναι τα εισιτήρια από τις παραστάσεις του θεάτρου “Αλφα”, το οποίο λειτουργεί έξι μήνες τον χρόνο και η σημερινή κρίση το έχει φέρει, όπως τα περισσότερα θέατρα, σε κατάσταση απελπισίας. Τα ανελαστικά έξοδα του θεάτρου ανέρχονται ετησίως σε 30.000 ευρώ και ουδέποτε επιχορηγήθηκα από το κράτος ή από οιονδήποτε άλλο δημόσιο, δημοτικό ή ιδιωτικό φορέα» εξηγεί ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης στην επιστολή του.

Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο θιασάρχης απαριθμεί τις καταστροφές που έχει υποστεί στο παρελθόν το θέατρό του και συνεχίζει να υφίσταται, αφού είναι στη δίνη του κυκλώνα, απέναντι από το Πολυτεχνείο, υπογραμμίζοντας τα έξοδά του που είναι δυσβάσταχτα.

«Το θέατρο “Αλφα” καταστράφηκε από τις φοβερές πλημμύρες της 2ης Νοέμβρη 1977, με απόλυτη ευθύνη του δήμου Αθηναίων και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, καθ’ όσον είχαν αφαιρεθεί τα κρύσταλλα από τα φρεάτια του πεζοδρομίου, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το υπόγειο σούπερ μάρκετ, να γκρεμιστεί η μεσοτοιχία με το θέατρο και να μεταβληθεί όλη η αίθουσα σε λίμνη. Αποκατέστησα μόνος, μέσα σε ένα μήνα, τις τεράστιες ζημίες που είχα υποστεί, χωρίς την παραμικρή ευθιξία και χωρίς καμία χρηματική αποζημίωση από οποιονδήποτε δημόσιο, δημοτικό ή ιδιωτικό φορέα. Ομως, κάθε χρόνο με αναγκάζετε να πληρώνω δημοτικά τέλη για τις σπασμένες βιτρίνες!»

Ο Στέφανος Ληναίος αναφέρεται ακόμα στα αναδρομικά που πληρώνει στον δήμο, καθώς οι υπηρεσίες του ανακάλυψαν ότι το θέατρο είχε δηλωθεί 10 τ.μ. λιγότερο και η αγανάκτησή του κορυφώνεται:

«Επί σαράντα χρόνια με τη σύζυγό μου Ελλη Φωτίου και όλους τους συνεργάτες μας προσπαθούμε σε αυτό τον χώρο να υπηρετούμε το καλό θέατρο. Εχουμε υποστεί αμέτρητες διώξεις στα χρόνια της δικτατορίας, ενώ εδώ και πέντε χρόνια υπομένουμε νέες ταλαιπωρίες, καθ’ όσον όλη η περιοχή έχει μεταβληθεί σε γκέτο ναρκομανών και λαθρομεταναστών, με αποτέλεσμα να μην την πλησιάζει άνθρωπος, μόλις δύσει ο ήλιος. Το θέατρο “Aλφα” λειτουργεί πλέον με φόβο μόνο κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Κατόπιν όλων των πιο πάνω σας επιβεβαιώνω και δηλώνω ότι αδυνατώ να πληρώσω το αποκαλούμενο “χαράτσι», το οποίο, πέραν της προσωπικής μου αδυναμίας, θεωρώ και παράνομο και απάνθρωπο».


ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...