Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ποιοί ΕΒΑΛΑΝ φωτιά στο ACROPOL PALACE ;

Ποιοί ΕΒΑΛΑΝ φωτιά στο ACROPOL PALACE;

Στο ερώτημα αυτό θα κληθούν να απαντήσουν οι ανακριτικές υπηρεσίες της Πυροσβεστικής μια και όλοι οι περίοικοι είχαν επισημάνει τον κίνδυνο, εδώ και καιρό.

Η επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία  βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Στο σημείο επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 12 οχήματα.

Η "Αρχαιολογία της πόλης των Αθηνών" στο site της αναφέρει:

"Ξενοδοχείο "Acropole Palace"
Περιοχή: οδός Πατησίων 51 & Αβέρωφ
Έτος: 1926-1928
Το ξενοδοχείο «Ακροπόλ Παλάς» οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1926-1928, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Σωτήριου Μαγιάση (1894-1966). Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της ελληνικής εκδοχής του γαλλικού Art Nouveau. Από τα μπαλκόνια του έχουν κινηματογραφηθεί το 1973 τα πασίγνωστα στιγμιότυπα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής του άρματος μάχης. Λειτουργούσε μέχρι τη δεκαετία του 1980 και το 1991 κηρύχθηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ λίγο αργότερα άρχισε η αποκατάστασή του (η οποία έκτοτε καρκινοβατεί), εν όψει πιθανής αξιοποίησής του από το Υπουργείο Πολιτισμού (ιδέα που φαίνεται να έχει πλέον εγκαταλειφθεί)".

Λειτουργούσε ακόμα, αρχές του ’80, θυμάμαι ειδικά το πιάνο-μπαρ στο ισόγειό του, και μάζευε αρκετό κόσμο. Μέχρι που το χτύπησε ο σεισμός του ’81. Από κει και πέρα, η πορεία του ήταν μάλλον τυπική. Έχοντας αλλάξει χέρια (σαλονικιός επιχειρηματίας Γ. Μπατατούδης), δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει. Το 1999 το αγόρασε το Υπουργείο Πολιτισμού (γιατί;) έναντι 6,3 δισ. δραχμών (πληρώθηκαν μόνο 1,8, τα λοιπά 4,5 δισ. δεν καταβλήθηκαν γιατί ο πωλητής είχε αθετήσει όρους του συμβολαίου αγοράς). Το κράτος, φυσικά, το παράτησε: το «Ακροπόλ» εγκαταλείφτηκε, βρόμισε πολύ, λεηλατήθηκε αλύπητα (πλην πολυελαίων), έγινε στέκι αστέγων και περιθωριακών κ.λπ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...