Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

 Ευρήματα της Χρυσής Αυγής στο σπίτι ενός εκ των συλληφθέντων

Οργανωμένο κύκλωμα με έντονη ρατσιστική δράση, τουλάχιστον τους τελευταίους δέκα μήνες, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, αποτελούν οι δύο 34χρονοι που συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Αθηνών -και οι συνεργοί τους που αναζητούνται-, για τον εμπρησμό καταστήματος 34χρονου μετανάστη από το Καμερούν, τα ξημερώματα της Τρίτης, αφού νωρίτερα τον είχαν εξυβρίσει και τον είχαν απειλήσει.

Αυτό προκύπτει από την προανάκριση που διενεργήθηκε από την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής βίας της Ασφάλειας Αττικής, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Χρήστος Παρθένης.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί χαρακτηρίζουν τους κατηγορούμενους και τους συνεργούς τους «ομάδα κρούσης», με ρατσιστικά κίνητρα, σε βάρος αλλοδαπών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχουν και «παραφυάδες» ακροδεξιών, μικρότερης ηλικίας, που αναπτύσσουν παράλληλη ρατσιστική δράση στην περιοχή.

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του ενός από τους συλληφθέντες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «εντοπίστηκαν, γραμμένα στην ντουλάπα του υπνοδωματίου του, συνθήματα και σύμβολα συγκεκριμένου πολιτικού χώρου». Ειδικότερα, όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός, είχε γραμμένες διάφορες αρχαίες ρήσεις και σύμβολα, ανάμεσα στις οποίες υπήρχε και η φράση «αίμα τιμή Χρυσή Αυγή».

Όλα αυτά περιλαμβάνονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των συλληφθέντων, οι οποίοι οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα, κατηγορούμενοι για τα αδικήματα του εμπρησμού, της απειλής και των διακεκριμένων φθορών κατά συναυτουργία, καθώς και της παράβασης του Νόμου 927 του 1979, περί κολασμού πράξεων ή ενεργειών που αποσκοπούν σε φυλετικές διακρίσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, σε ό,τι αφορά στην επίθεση σε βάρος του καταστηματάρχη από το Καμερούν, οι δύο συλληφθέντες, μαζί με τους τρεις συνεργούς τους, το βράδυ της Δευτέρας 13-05-2013, περίπου στις 20.30, πήγαν στο κατάστημα καφέ-μπαρ του 34χρονου, που βρίσκεται στην οδό Λεμεσού, τον απείλησαν ότι θα του κάψουν το μαγαζί, τον εξύβρισαν για την καταγωγή του, χρησιμοποιώντας απαξιωτικές φράσεις για το χρώμα του δέρματος του, και τον εξανάγκασαν να κλείσει το κατάστημά του.

Την απειλή τους για τον εμπρησμό του καταστήματος την πραγματοποίησαν περίπου στις 02.00 τα ξημερώματα της Τρίτης. Πιο συγκεκριμένα, αφού έσπασαν τη εξωτερική τζαμαρία, έβαλαν φωτιά με τη χρήση εύφλεκτου υγρού, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στο κατάστημα. Η πυρκαγιά κατασβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στο σημείο που έσπασαν το τζάμι του καφέ-μπαρ για να βάλουν τη φωτιά βρέθηκε από την Σήμανση δακτυλικό αποτύπωμα ενός εκ των δύο 34χρονων, ο οποίος κατά την εξέταση του ομολόγησε την πράξη του.

Σημειώνεται ότι πριν από 4-5 μήνες ομάδα, στην οποία συμμετείχε και ένας από τους συλληφθέντες, είχε και πάλι λεκτικό επεισόδιο με τον 34χρονο, τον οποίο είχαν απειλήσει για την λειτουργία του καταστήματος του.

Επίσης ο ένας από τους συλληφθέντες έχει συλληφθεί κατά το παρελθόν για διακίνηση μικροποσοτήτων ναρκωτικών.

Από την αστυνομία έχει υποβληθεί αίτημα στις αρμόδιες δικαστικές αρχές για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας και τη δημοσίευση των φωτογραφιών τους, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στην αναγνώρισή τους και στην καταγγελία τυχόν άλλων αξιόποινων πράξεων, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους σε άλλα πρόσφατα ρατσιστικά περιστατικά στην ευρύτερη περιοχή.

Εκτός άλλων, η ομάδα στην οποία συμμετείχαν οι δύο συλληφθέντες, ερευνάται αν εμπλέκεται με κάποιον τρόπο στις πρόσφατες επιθέσεις σε βάρος του 14χρονου Αφγανού, τον οποίο άγνωστοι χαράκωσαν στο πρόσωπο με σπασμένο μπουκάλι, καθώς και σε βάρος 20χρονου Σύρου, στον σταθμό του ΗΣΑΠ στην πλατεία Αττικής.

Πάντως, ο Σύρος δεν αναγνώρισε κάποιον από τους συλληφθέντες, ενώ οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες ήταν νεαρότερης ηλικίας, γι’ αυτό εξετάζεται η περίπτωση να ήταν άτομα από τις υποομάδες ακροδεξιών ρατσιστών που δρουν στην περιοχή.

Η έρευνα για τον εντοπισμό και των υπολοίπων τριών δραστών της επίθεσης κατά του καταστηματάρχη από το Καμερούν συνεχίζεται και σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί έχουν συλλέξει ήδη στοιχεία για τις ταυτότητες δύο εξ αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...