Σάββατο 11 Μαΐου 2013

"Βόμβα" Κατσαρού: Ακόμα καταναλώνουμε αλογίσιο κρέας !

Ο Πρώην Πρόεδρος ΕΦΕΤ κ. Νίκος Κατσαρός, αποκαλύπτει άγνωστες λεπτομέρειες για την κατανάλωση αλογίσιου κρέατος στην Ελλάδα και... μιλά για την αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού σε ένα τόσο σοβαρό διατροφικό σκάνδαλο:

Δεν υπάρχει τέλος στο διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου στην αγορά. Είναι άγνωστο μέχρι σήμερα πόσα εκατομμύρια κιλά τέτοιου κρέατος καταναλώθηκαν, όπως επίσης άγνωστο είναι για πόσα χρόνια καταναλώναμε το ακατάλληλο αυτό κρέας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της αγγλικής εφημερίδα Quardian καθώς και απο επίσημες πηγές,μόνο κατά το 2012 καταναλώθηκαν περισσότερα από εκατόν δέκα εκατομμύρια κιλά στην Ελλάδα. Επίσης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η χώρα μας έρχεται δεύτερη σε κατανάλωση κρέατος αλόγου μετά την Γαλλία.

Ο δέ ισχυρισμός των ελεγκτικών αρχών ότι αυτό συνέβη διότι εξετάσθηκαν πολλά δείγματα, είναι ανυπόστατος αλλά και επικίνδυνος, διότι αυτό σημαίνει ότι αν εξετάζοταν περισσότερα δείγματα τότε η Ελλάδα θα ήταν πρώτη. Στην Ελλάδα φαίνται ότι ισχύει πάντα η αρχή «όποιος ψάχνει βρίσκει»

Σύμφωνα με τα δελτία τύπου του ΕΦΕΤ και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών που με μεγάλη καθυστέρηση ανταποκρίθηκαν στό θέμα, ενώ στην αρχή διαβεβαίωναν ότι στην Ελλάδα δεν είχε εισέλθει αλογίσιο κρέας και δεν χρειαζόταν να γίνουν έλεγχοι, τώρα τρέχουν και δεν φθάνουν.

Κατεψυγμένα μπιφτέκια, χωριατικά λουκάνικα, παριζάκια, σαλαμάκια, κοτομπουκίτσες, λαζάνια με κιμά, μακαρόνια με κιμά, ζαμπονάκια, είναι μόνο μερικά απο τα προϊόντα που καταναλώθηκαν στην Ελλάδα. Με τα προίόντα αυτά εφοδίαζαν ακόμα και νοσοκομεία και παιδικούς σταθμούς!

Τα τρόφιμα αυτά σε πολλές περιπτώσεις υπερέβαιναν και το 50% σε αλογίσιο κρέας! Μέχρι σήμερα δεν έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο για τις τουλάχιστον παραπλανητικές τακτικές που ακολούθησαν, ενώ οι ίδιες δηλώνουν ότι απέσυραν τα επιμολυσμένα τρόφιμα, χωρίς όμως αυτό να επιβεβαιώνεται απο τους αρμόδιους ελεγκτικούς οργανισμούς όπως ορίζει ο νόμος.

Παράλληλα ο ΕΦΕΤ βεβαιώνει ότι στα δείγματα που ελέγχθηκαν δεν υπήρχαν υπολλείματα φαινύλβουταζόνης, αντιφλεγμονώδης ουσία που χρησιμοποιείται στα άλογα και προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό βλάβες στο συκώτι τα νεφρά και τα αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

Ομως το αλογίσιο αυτό κρέας προήρχετο απο ζώα ιπποδρομίων,τσίρκων, αλόγων που χρησιμοποιούνταν για μεταφορές και γενικά ακατάλληλα για σφαγή.

Οι αρχές αποσιωπούν μέχρι σήμερα την προέλευση των αλόγων αυτών αν και μέχρι σήμερα στοχοποιείται η Ρουμανία όπου οι Ρομά χρησιμοποιούσαν άλογα για τις καθημερινές τους εργασίες και πιθανόν από εκεί να διοχετευόταν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σφαγεία για άλογα και οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα εάν τα άλογα σφαγιάστηκαν σε ελληνικά σφαγεία, κάτι που απαγορεύεται ή μπήκαν στην Ελλάδα σαν κατεψυγμένα κρέατα.

Επίσης, μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί το άλλο κρίσιμο ερώτημα, ποιό ήταν το παράνομο κύκλωμα που στο βωμό του κέρδους δε δίστασαν να θέσουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Το αναφέρω αυτό διότι, παρά τις επανηλλειμένες εναγώνιες διαβεβαιώσεις των αρμοδιων αρχών ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του πληθυσμού, αλλά μόνον παραπλάνησης του, εν τούτοις είναι βέβαιο ότι γερασμένα και μη ελεγμένα άλογα που οδηγήθηκαν παράνομα σε σφαγεία, οπωσδήποτε επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό σε κάποιο μικρο ή και μεγαλύτερο ποσοστό.

Σήμερα, έξι μήνες αργότερα, κανένας ελεγκτικός οργανισμός ή το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή το Υπουργείο Υγείας δεν έχουν αναφέρει τίποτε ουσιαστικό πάνω στο θέμα αυτό.

Ούτε ποιοί ηταν οι υπεύθυνοι, ή ποιές ήταν οι ελληνικές εταιρείες, ή αν επιβλήθηκαν πρόστιμα και σε ποιούς, ή για πόσο χρονικό διάστημα συνέβαινε το τεράστιο αυτό διατροφικό σκάνδαλο.

Τέλος, κανείς δεν διαβεβαιώνει ότι δεν καταναλώνουμε ακόμη και σήμερα αλογίσιο κρέας, αφού δεν ενημερώνουν αν σταμάτησαν ή συνεχίζονται οι έρευνες για αλογίσιο κρέας.
Νίκος Κατσαρός
Π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...