Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Συνέλαβαν στο αεροδρόμιο παλαιστίνιο σκηνοθέτη υποψήφιο για Οσκαρ


Στο δρόμο για τα Οσκαρ, ο παλαιστίνιος σκηνοθέτης Εμάντ Μπουρνάτ συναντά κι άλλα εμπόδια. Αυτή τη φορά βρέθηκε κρατούμενος από την υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο του Λος Αντζελες, το βράδυ της Τρίτης.

Ο διάσημος σκηνοθέτης με την σύζυγό του και τον οκτάχρονο γιο τους ταξίδεψαν στην Αμερική με σκοπό να παρευρεθούν στην τελετή απονομής των Οσκαρ στις 24 Φεβρουαρίου. Καθώς η τελευταία του δουλειά με τίτλο «Five Broken Cameras» είναι υποψήφια στην κατηγορία του καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Την είδηση της κράτησης του Μπουρνάτ ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter ο επίσης σκηνοθέτης και ακτιβιστής Μάικλ Μουρ.

Ο Μπουρνάτ και η οικογένειά του παρέμειναν σε ειδική αίθουσα του αεροδρομίου επί μιάμιση ώρα. «Τους έδειξαν την ειδική πρόσκληση που παρέχεται στους υποψήφιους για Οσκαρ, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Τους απείλησαν ότι θα τους στείλουν πίσω στην Παλαιστίνη. Τότε ο Εμάντ μου έστειλε γραπτό μήνυμα ζητώντας βοήθεια» έγραψε στο Twitter ο Μάικλ Μουρ.

«Δυστυχώς οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας μετανάστευσης και τελωνείων των ΗΠΑ δεν μπορούσαν μάλλον να συνειδητοποιήσουν ότι ένας παλαιστίνιος μπορεί να είναι υποψήφιος για Οσκαρ» σχολίασε ο βραβευμένος σκηνοθέτης. Και ενημέρωσε αμέσως για το περιστατικό τους υπευθύνους της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, οι οποίοι κάλεσαν δικηγόρους.

Τελικά τους άφησαν ελεύθερους, με τον όρο να παραμείνουν στην χώρα μόνο για μία εβδομάδα και μετά να επιστρέψουν στην Παλαιστίνη.

Μετά την περιπέτειά του, ο Εμάντ Μπουρνάτ, δήλωσε ότι έχει συνηθίσει τέτοιου είδους συμπεριφορές. «Όταν ζεις κάτω από συνθήκες κατοχής, δίχως δικαιώματα, τέτοια περιστατικά είναι μέρος της καθημερινότητάς σου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...