Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Μισό εκατομμύριο συνταξιούχοι χωρίς ΑΜΚΑ και ΑΦΜ!


Από τον κλοιό των  μνημονιακών νόμων, που επέβαλαν μειώσεις στις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ συνολικά, εξακολουθούν να διαφεύγουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 200.000-250.000 συνταξιούχοι, εξαιτίας του αλαλούμ που επικρατεί στα Ταμεία, τα οποία αδυνατούν να συμπληρώσουν το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ για το σύνολο των συνταξιούχων τους, ώστε η ΗΔΙΚΑ να προχωρήσει σε ταυτοποιήσεις.

Η καθυστέρηση ενδέχεται να προκαλέσει δημοσιονομική εμπλοκή εν όψει και της επίσκεψης των αξιωματούχων της Τρόικας.

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννης Βρούτσης, απέστειλε σήμερα επείγουσα επιστολή προς όλους τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων, ζητώντας να επισπεύσουν τη διασταύρωση των αριθμών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ των συνταξιούχων τους, καθώς και να προβούν σε επανυπολογισμό των συντάξεων, εφαρμόζοντας όλους τους νόμους που δεν είχαν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, έως σήμερα δεν έχει δηλωθεί ΑΜΚΑ για 307.000 συνταξιούχους από το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΕΑΜ καθώς και ΑΦΜ για 189.000 συνταξιούχους κυρίως από τα ταμεία του Δημοσίου (Γενικό Λογιστήριο, ΤΕΑΔΥ, Μετοχικό Ταμείο).

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο υπουργός, «δυστυχώς στο πεδίο των Α.Φ.Μ. διαπιστώνεται μηδενική πρόοδος για την πλειοψηφία των ταμείων και το ποσοστό των κενών ή λάθος Α.Φ.Μ. εξακολουθεί να παραμένει στο 4% του συνόλου των συντάξεων. Υπάρχουν όμως και ταμεία, π.χ. ο ΟΑΕΕ, που τα κατάφεραν, φτάνοντας την απόκλιση τόσο στον Α.Μ.Κ.Α. όσο και στον Α.Φ.Μ. στο 0%».

»Σας καθιστώ σαφές ότι δε χωρούν ούτε αναβολές, ούτε ολιγωρίες. Άλλωστε, δεν πρόκειται για μια απλή δέσμευση των διοικήσεων των Ταμείων ούτε για την απλή επίτευξη ενός στόχου. Πρόκειται για έναν εθνικό στόχο, που η υλοποίησή του θα δημιουργήσει στη χώρα μας, για πρώτη φορά, ίσως το καλύτερα ενημερωμένο σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης συντάξεων στην Ευρώπη. Γι’ αυτό επιβάλλεται και αξίζει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η απόκλιση στους Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ. να μηδενιστεί!».

Ο κ. Βρούτσης καλεί τις διοικήσεις οργανισμών το επόμενο διάστημα να κινηθούν με έντονους ρυθμούς και με καταληκτική ημερομηνία την 10-03-2013 (από τις 28-2 που όριζε το αρχικό χρονοδιάγραμμα), ώστε όλες οι αποκλίσεις σε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ να μηδενιστούν για  να προχωρήσει το νοικοκύρεμα των ταμείων και η εφαρμογή του συστήματος «Αριάδνη»

Ο υπουργός Εργασίας καθιστά υπεύθυνους και τους υπαλλήλους οι οποίοι σε κάποια ταμεία που χορήγησαν νέες συντάξεις χωρίς να ζητήσουν και να καταχωρίσουν -όπως θα έπρεπε- τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ του συνταξιούχου.  Ως εκ τούτου οι διοικητές των φορέων καλούνται άμεσα να ερευνήσουν τα συγκεκριμένα περιστατικά και να προβούν στις δέουσες ενέργειες.

Σημειώνεται ότι με το σχέδιο νόμου το οποίο βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και κατατίθεται άμεσα στη Βουλή των Ελλήνων προβλέπεται η επιβολή ποινικών κυρώσεων σε όσους εκδίδουν συνταξιοδοτική απόφαση στην οποία δεν αναγράφονται οι Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ. και μάλιστα επισύρεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, ενώ προβλέπεται επίσης ευθεία αξίωση αποζημίωσης κατά του μη συμμορφούμενου οργάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...